Ochii pisicilor se adaptează la întuneric fără ajutorul creierului

0

Un studiu recent asupra mecanismului ocular al pisicilor, recunoscute pentru capacitatea de adaptare la întuneric și de a vedea atunci când ochii oamenilor, spre exemplu, sunt neajutorați, arată că această abilitate a felinelor nu este coordonată de către creier, ci pur și simplu de un pigment sensibil la lumină.

 

Mușchii care controlează deschiderea diafragmei la pupila pisicilor nu au nevoie de semnale nervoase pentru activitatea lor. Un pigment sensibil la lumină aflat în iris este cel care coordonează adaptarea la întuneric. Până acum, se credea că felinele se bazează pe o comunicare nervoasă între ochi și creier pentru redimensionarea pupilei, în funcție de nivelul luminii și pentru controlarea cantității de lumină care să ajungă pe retină. O echipă de cercetători de la Universitatea John Hopkins din Baltimore (Maryland, SUA), condusă de King-Wai Yau, a descoperit că și atunci când ochii animalelor capabile să vadă în întuneric sunt ”izolați” de corp, aceștia continuă să răspundă la schimbarea luminii.

Efectul este produs de melanopsin, un pigment sensibil la lumină aflat în mușchiul irisului. Despre acesta se știa, deja, că joacă un rol similar în cazul păsărilor, peștilor și amfibienilor. Noua cercetare a celor de la John Hopkins ar putea avea efecte clinice în utilizarea pigmentului în cazul oamenilor. Astfel, pierderea celulelor conice de pe retină și a celor care măsoară nivelul luminii duce la orbire; or, spun cercetătorii, dacă s-ar reuși manevrarea pigmentului descoperit la feline, melanopsinul, s-ar putea ca prin acesta să fie transformate alte celule din retină în celule sensibile la lumină, odată ce au fost pierdute celulele care aveau, inițial, această funcție la oameni. Astfel, anumite forme de orbire ar putea fi chiar vindecate, susțin cercetătorii.

 

Sursa și foto: New Scientist

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger