Ochii ne trădează orientarea sexuală

0

Dilatarea pupilelor este un indicator al orientării sexuale, arată un studiu recent, care concluzionează că, indiferent de orientarea sexuală exprimată a unei persoane, aceasta va fi dezvăluită, în afara controlului nostru, de către ochi. Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea Cornell.

 

 

Când oamenii privesc imagini erotice şi se excită, pupilele se dilată, o reacţie inconştientă care devine subiect de analiză în studiile despre orientarea sexuală şi cauzele excitaţiei. Studiul cercetătorilor de la Universitatea Cornell este cel mai amplu de acest fel (orientat înspre a demonstra că dilatarea pupilelor este un indicator al excitării şi, totodată, al sursei acesteia). „Dacă un bărbat spune că este heterosexual, ochii săi se vor mări la vederea femeilor. Dacă este homosexual, pupilele vor reacţiona la vederea bărbaţilor”, explică simplu cercetătorul Ritch Savin-Williams.

Legătura dintre excitaţie şi dimensiunea pupilelor nu este nouă: în secolul 16, în Italia, femeile îşi puneau în ochi picături de beladonă (substanţă care împiedica retractarea pupilei) pentru a avea priviri mai seducătoare (în fapt, ele dădeau bărbaţilor impresia de excitare permanentă). Pupilele, mai spune Savin-Williams, se dilată uşor ca răspuns la orice stimul excitant sau interesant – faţa cuiva drag sau o operă de artă frumoasă. De regulă, cercetătorii au studiat excitarea şi orientarea sexuală cerând voluntarilor participanţi la teste să urmărească filme sau imagini erotice, având ataşate instrumente de măsură care să măsoare fluxul sângelui în organele genitale. Procedura este, însă, invazivă, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, tocmai în zona organelor genitale. Plus că unele persoane îşi pot controla excitarea la nivelul acestora, iar altele, dacă sunt inhibate, nu au deloc răspuns la stimuli.

„Unii oameni pur şi simplu nu vor să fie implicaţi în teste care implică organele genitale. Să îi întrebi deschis este problematic, pentru că intervine jena, ruşinea de a recunoaşte ce anume îi excită şi aşa apare negarea. Iar în multe culturi, a chestiona orientarea sexuală a cuiva este de-a dreptul dificil”, explică Savin-Williams. Pentru a evita aceste probleme, cercetătorul şi echipa sa s-au bazat pe pupile şi reacţia acestora. Au recrutat 165 de bărbaţi şi 160 de femei pentru teste, de orientări diferite (heterosexuală, homosexuală şi bisexuală). Voluntarii au urmărit filme scurte, cu trei subiecte: un bărbat care se masturba, o femeie care se masturba şi peisaje neutre, din natură. O cameră extrem de sensibilă a înregistrat activitatea pupilelor în timpul vizionării celor trei filme, la fiecare participant. Astfel, fiecare schimbare a putut fi măsurată şi coroborată cu filmul urmărit. Participanţii la teste au şi descris ce au simţit când au privit filmele (ce anume i-a excitat).

Rezultatele au arătat că dilatarea pupilelor confirmă tiparul oferit de studiile mai invazive, care se concentrau pe zona organelor genitale. La bărbaţi, modelul este extrem de clar: heterosexualii reacţionează la imagini cu conotaţie sexuală cu femei, homosexualii, la imagini cu conotaţie sexuală cu bărbaţi, bisexualii, la ambele. La femei, lucrurile sunt puţin mai complexe, susţine autorul studiului. Lesbienele prezintă o dilatare mai mare la imagini erotice cu femei (similară celei observate la bărbaţii heterosexuali), dar femeile heterosexuale au, ca răspuns, o dilatare a pupilei la fel de mare la imagini erotice cu ambele sexe, deşi declară că se simt excitate de cele cu bărbaţi şi nu de cele cu femei. „Asta nu înseamnă că orice femeie heterosexuală este, în secret, bisexuală”, avertizează Savin-Williams, ci doar că excitarea lor subiectivă nu se potriveşte întotdeauna celei fizice. Cauzele acestui fenomen rămân încă necunoscute pentru cercetători.

O teorie spune că, din cauza riscului permanent al violului, de-a lungul istoriei, femeile au evoluat diferit, în sensul unui răspuns excitant la orice fel de stimulare, fie ea plăcută sau nu (scopul fiind o traumă mai mică în cazul unui eveniment sexual nedorit sau neplăcut). Dar este doar una dintre teorii. Pentru autorii studiului prezentat, urmează pasul al doilea: măsurarea dilataţiei pupilelor în acelaşi timp cu a organelor genitale, pentru verificarea corespondenţei. Metoda analizei pupilelor, spune Savin-Williams, poate fi utilizată în studii inter-culturale asupra sexualităţii (dilatarea pupilelor este universală, nu depinde de rasă) şi, de asemenea, ar putea fi folosită pentru a ajuta oamenii care nu sunt siguri de orientarea lor sexuală şi trăiesc adevărate drame din cauza incertitudinii.

 

Sursa şi foto: Live Science


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger