Ochii dictează cât să mâncăm, nu stomacul

1

Umplerea farfuriei cu mai multă mâncare decât am putea mânca este un indiciu că ochii dictează cât să mâncăm, și nu stomacul. Există mari șase să “curățăm” farfuria chiar fără să ne dăm seama.

Fenomentul se numește “a mânca fără rațiune”, spune psihologul și profesorul de comportamentul consumatorului la Universitatea Cornell, Brian Wansink, al cărui studiu sugerează că ochii stabilesc cât mâncăm.

Acesta a realizat un experiement în cadrul căruia un grup de participanți a mâncat dintr-un castron “fără fund” , care era umplut, fără ca aceștia să știe, dinspre fundul castronului. Ceilalți participanți au mâncat dintr-un castron obișnuit.

Cei care au mâncat din castronul “fără fund” au mâncat cu 73% mai mult decât ceilalți înainte de a susține că s-au săturat.

Mulți raportează nivelul de saturație în funcție de farfuria goală, și nu în funcție de stomacul plin, spune psihologul.

“Oamenii nu cred că ceva atât de simplu ca o farfurie influențează cât mănâncă o persoană”, spune acesta, care adaugă că această modalitate a mânca duce la un stil de alimentație nesănătos și la creșterea inutilă în greutate.

Foto: Flickr / Brett L.

Sursa: ABC News


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger