Oceanele vor conţine mai mult plastic decât peşte în 2050

0

Un nou raport lansat la Forumul Economic Mondial de Fundaţia “Ellen MacArthur” arată că, dacă nu se va schimba nimic în viitorul apropiat, oceanele lumii vor ajunge să găzduiască mai mult plastic decât peşte, scrie Huffington Post. “Cele mai bune cercetări disponibile în momentul de faţă estimează că, în prezent, există peste 150 de milioane de tone metrice (165 de milioane de tone) de plastic în oceane”, spune raportul. “Într-un scenariu în care nu se schimbă nimic, oceanele ar urma să conţină o tonă metrică (1,1 tone) de plastic la fiecare trei tone de peşte până în 2050, iar în 2050, mai mult plastic decât peşte (raportat la greutate)”. În alte cuvinte, în 34 de ani, reziduurile de plastic din oceane vor întrece în greutate totalitatea peştilor.

Producţia de plastic, scrie The Guardian, a crescut de 20 de ori din 1964 încoace, atingând 311 milioane de tone în 2014, cantitate care urma să fie de două ori mai mare în următorii 20 de ani şi de patru ori mai mare în 2050. Potrivit raportului, după un ciclu scurt de primă folosinţă, economiile pierd 95% din valoarea materială a ambalajelor din plastic, ceea ce înseamnă între 80 şi 120 de miliarde anual. În ciuda cererii în creştere, doar 5% din deşeurile din plastic sunt reciclate eficient, în timp ce 40% ajung la gropile de gunoi, iar o treime în ecosisteme fragile precum oceanele. Cel puţin 8 milioane de tone metrice de plastic, echivalentul unui camion de gunoi pe minut, ajung în oceane în fiecare an.

Prin modificarea designului materialelor şi dezvoltarea de noi tehnologii, ar fi însă posibilă înlăturarea deşeurilor din plastic, sugerează raportul. Elaborarea unui astfel de sistem ar necesita o colaborare majoră, care să cuprindă companii de bunuri de consum, producători de plastic, firme implicate în colectare şi reciclare şi responsabili de politici publice. În prezent, doar 14% din ambalajele din plastic sunt colectate pentru reciclare. În schimb, în cazul hârtiei, rata de reciclare este de 58%, iar în cazul fierului şi oţelului, de 70-90%. Cercetările au arătat că doar cinci ţări sunt responsabile pentru mare parte din plasticul din oceane – China, Indonezia, Filipine, Vietnam şi Thailanda – şi sugerează că acestea şi-ar putea reduce propriile deversări de plastic cu 65% şi pe cele globale cu 45% până în 2025, analizând posibile soluţii în acest sens.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger