Oceanele s-au incalzit semnificativ in ultimii 16 ani

0

Oceanul planetar s-a incalzit substantial in ultimul deceniu si jumatate, arata un nou studiu bazat pe diverse surse care monitorizeaza temperatura oceanelor.

Publicat recent in revista Nature, studiul arata ca cei 700 de metri de la suprafata oceanelor s-au incalzit cu 0,64 wati pe metru patrat din 1993 si pana in 2008.

E ca si cum s-ar fi adaugat oceanelor energia a 100 de milioane de bombe atomice an de an in toata aceasta perioada, spune profesorul John Lyman de la University of Hawaii, citat de Live Science.

Apa se raceste si se incalzeste mai greu decat o face aerul sau pamantul, asa ca incalzirea oceanelor este considerata un indicator mai bun decat masurarea temperaturii atmosferice la suprafata Pamantului. Pana de curand, oamenii de stiinta nu au fost insa siguri in ce fel s-a modificat in ultimii ani energia termica din straturile superioare ale oceanelor.

Caldura oceanelor este un instrument de masura foarte eficient pentru a studia incalzirea terestra deoarece straturile superioare ale acestora absorb 90% din energia termica adaugata atmosferei terestre in urma acumularilor de gaze cu efect de sera, este de parere Lyman.

“Studiul este un puternic semnal de alarma ca schimbarea climatica produsa de oameni este palpabila”, spune si Michael Mann, de la Penn State University. “Tot mai multe masuratori arata ca aceasta se produce mai rapid decat o aratau studiile anterioare”.

Foto: Flickr / David Sifry.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger