Oceanele lumii, acoperite de plastic în proporție de 88%

1

Microfragmentele de plastic poluează până la 88% din suprafața oceanelor și afectează lanțul alimentar marin întrucât sunt absorbite de pești și alte vietăți, arată un nou studiu realizat de cercetători spanioli.

“Curenții oceanici transportă produse din plastic reduse la mici fragmente de către radiațiile solare, iar aceste microparticule, care există în oceane de ani de zile, au fost detectate pe 88% din mostrele prelevate din oceane”, a declarat Andrés Cozar, cercetător la Centrul Superior de Cercetare Științifică din cadrul Universității din Cadiz, autor principal al studiului.

Cercetarea a confirmat, de asemenea, existența a cinci mari zone de convergență, unde se acumulează deșeurile din plastic la suprafață.

Studiul mai sugerează că suprafața oceanelor nu poate fi singura destinație a deșeurilor, o mare parte dintre ele regăsindu-se în lanțul alimentar marin, fiind înghițite de animale sau depuse pe fundul oceanului. Aceste fragmente de plastic conțin substanțe chimice care sunt digerate de animale.

Principalele reziduuri găsite în aceste deșeuri sunt polietilena și polipropilena, polimeri utilizați în fabricarea de produse de uz zilnic precum sacoșe, recipiente alimentare, ustensile de bucătărie sau jucării.

Cercetătorii au estimat că deșeurile din plastic care ajung în ocean reprezintă între 7.000 și 35.000 de tone, o cantitate mai mare – 33-35% din total – regăsindu-se în nordul oceanului Pacific.

Sursa: Le Monde

 

Puteți citi și:

FOTO Cât plastic înghit păsările mărilor și oceanelor

A fost inventată sticla prietenoasă cu păsările


Un comentariu

  1. « Les courants océaniques transportent des objets de plastique réduits en de très petits fragments par les radiations solaires, et ces microplastiques, qui peuvent demeurer ainsi des centaines d’années, ont été détectés dans 88 % des échantillons de la surface des océans lors de l’expédition Malaspina en 2010 »
    En savoir plus sur http://www.lemonde.fr/planete/article/2014/07/01/88-de-la-surface-des-oceans-contaminee-par-du-plastique_4448338_3244.html#iTFm6d7OoCE5K26P.99

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger