Occupy RMGC

42

Am stat, marţi şi miercuri, la metrou; m-am aşezat lângă o măsuţă pe care am arborat hârtii, steaguri şi îndemnuri – Salvaţi Roşia Montană! Ştiam că va fi greu, mi-am asumat că voi fi umilită şi că oamenii nu au timp ori nu înţeleg soluţia alternativă – aveam să merg pe peron, la Unirii 2 şi la Universitate, să conving cel puţin 30 de oameni de nocivitatea proiectului RMGC. Şi să strâng minim 50 de semnături. Ăsta era planul meu şi, recunosc, m-am dus din două curiozităţi aproape antropologice: De ce aceia care doresc realizarea proiectului nu pot cuprinde cu mintea şi argumentele noastre? Sunt români dispuşi măcar la activism-la-botul-calului?

de Irina Zamfirescu

Am vrut să fiu în mijlocul acelora cu care comunic doar pe facebook ori via totb.ro, să îi privesc în ochi şi să identific postacul remegecist. Prima dintre curiozităţi, din fericire, nu am reuşit să mi-o satisfac. În cele două zile am întâlnit doar 9 cetăţeni care doresc ca proiectul să se realizeze. 3 dintre aceştia mi-au spus şi de ce: ce să facă oamenii de-acolo? Ce oferim la schimb? „Ați vâzut filmuleţele acelea de la televizor? Din ce să trăiască?”. Deci da, spoturile comerciale ale RMGC sunt percepute ca informative, nu ca promoţionale. Doar nu e nicăieri menţionată vreo ofertă şoc ori o mega reducere. Restul de 6 persoane nu au spus de ce vor proiectul, s-au mulţumit cu a spune că vor şi gata. Da, recunosc, ieri am oprit 3 oameni de la semnat petiţia. Au existat 3 oameni care au crezut că o campanie pentru Roşia Montană este o campanie care vine întru aşa zisa ajutorare financiară a acelora din zonă, deci au vrut să semneze. I-am oprit, le-am explicat cine suntem şi ce vrem de fapt să facem cu semnăturile lor, le-am dat un fluturaş şi i-am rugat să intre pe siteul campaniei. Dacă luptăm împotriva imoralităţii unei campanii agresive şi lipsite de scrupule, am considerat că o luptă la fel de lipsită de scrupule ne-ar face doar un pic mai imorali decât ei.

Apoi categoria cetăţenilor da, ştiu, nu mă interesează. Pentru această situaţie nu m-am configurat emoţional. Primul dintre răspunsurile de acest gen m-a surprins într-atât încât mi-au dat lacrimile. Cum adică nu te interesează? În timp ce aştepți un metrou, deci o arzi cu căşti şi, poate, un tabloid, ai putea să profiţi de un om pe pieptul căruia scrie VOLUNTAR! Un om care şi-a rupt din timp, din confort, din productivitate şi poate din concediu are chef să stea de vorbă şi să prezinte un punct de vedere. Nu am fost un prozelit, nu am vrut să conving. Am vrut doar să stârnesc interesul acestor oameni gri, fără opinii. Lipsa de opinie faţă de un astfel de proiect, admit, o judec. Aspru. Mi-am dorit să intru în căştile tuturor acestor oameni dezinteresaţi şi să le urlu în urechi că nu îşi merită linia din buletin pe care scrie Cetăţenie: român!

În 8 ore de stat pe peroanele Metrorex am strâns aroximativ 450 de semnături împotriva proiectului RMGC. Mai precis 420. Şi aceşti oameni se împart în subcategorii. Sunt aceia care nu ştiu despre ce e vorba, sunt de-acord să stăm de vorbă 1 minut şi apoi semnează. Într-adevăr, legea minelor este abuzivă, exploatarea cu cianuri nu este o soluţie şi România merită mai mult de 19% din aurul extras. O altă categorie căreia i-am declarat deschis că o admir este aceea care acceptă dialogul, înţelege punctul nostru de vedere şi ne cere un răgaz pentru a se edifica şi a semna ulterior. Am tradus asta în termenii unui cetăţean critic, care doreşte să cântărească pentru sine. În acest cetăţean am încredere deplină şi sunt convinsă că o sa-l reîntâlnesc la masa de semnături. Ultima şi categoria premiantă este aceea a oamenilor de care m-am îndrăgostit. Categoria cea mai numeroasă de oameni au fost aceia care s-au înfipt cu sete şi fără să ceară detalii la masa de semnături. Ştiau despre ce este vorba şi așteptau să ne întâlnească. Cel mai amuzant a fost, fără îndoială, un domn care a semnat din ură pentru RMGC. A admis deschis – „Pot fi manipulat. Dacă erau băieţi deştepţi, azi vă boicotam pe voi. Dar este atât de agresivă şi de rahat campania lor, că vreau să semnez, şi semnez cu ură!”.

Există, evident, o categorie premium căreia vreau să le mulţumesc. Nu neapărat pentru semnătură, ci pentru că dau un sens muncii mele de ong-ist din ultimii 5 ani. Cetăţeanul 1: un domn, aflat la vârsta de aproximativ 80 de ani, după ce a semnat, şi-a îndreptat ţinuta, m-a privit în ochi şi mi-a spus: „Vă mulţumesc că faceţi asta pentru noi!”. Cetăţeanul 2: la invitaţia noastră de a semna petiţia, mi-a zambit docil şi mi-a spus: „Vă mulţumim că sunteţi aici şi faceţi asta!”.  Astfel că, tuturor celor care au stat în arşiţa verii colectând semnături ori care au stat în curentul de la metrou cu orele, mult mai mult decât mine, vă transmit mulţumirile acestor doi cetăţeni.

Anunţ RMGC-ul că printre angajaţii lor se află cel puţin unul care nu doreşte ca proiectul să se întâmple. Un tânăr mi-a şoptit timid, dar hotărât, că ar dori să ne ajute cu semnătura, însă îi e teamă că va fi dibuit de angajatorul lui. A dat târcoale mesei mai bine de câteva minute şi, recunosc, mi-a fost teamă că la sosirea metroului pe peron va înfige mâna în lista noastră de semnături şi se va face nevăzut. Dar nu, la final ne-a urat baftă şi speranţa lui că lucrurile vor ieşi aşa cum trebuie – că proiectul nu se va realiza.

Se cade să fac o sitetiză a celor 8 ore de interacţiune cu aproximativ 450 de cetăţeni ai Bucureștiului. Astfel, anunţ RMGC-ul că, dintre aceşti 450 de oameni, doar 9 cetăţeni au fost convinşi via campania sa agresivă şi extrem de costisitoare şi că au cel puţin un angajat care este cu sufletul în tabăra adversă. Mă hazardez şi mă întreb: dacă acest tânăr este de fapt doar unul dintre mulţi alţii care nu cred în munca pe care o prestează pe banii companiei? Îmi fac deci datoria de a pune în gardă inamicul – occupy RMGC nu îmi pare o chestie imposibilă. E nevoie doar de curaj!

100.000 de semnături pentru Roșia Montană vor fi depuse mâine la Camera Deputaților, cu ocazia vizitei Comisiei de Petiții a PE

 

Puteţi citi de acelaşi autor:

Mai puneţi mână şi pe o telecomandă

Dacă nu se lasă cu sânge, nu cred că intră42 de comentarii

 1. De ce trebuie sa fie vorba de o oferta soc sau de o mega reducere, ca sa realizam ca acest proiect ne este benefic si necesar!! Oamenii primesc locuri de munca, acesta este aspectul cel mai important pentru ei, plus ca economia tarii va creste!!

  • Pai cum, Andrei? Adica nu este o oferta unica pentru saracia din zona? Cele 200 de locuri de munca pentru persoane necalificate, pentru o perioada de timp limitata si doar cu costul a 81% din aurul extras, a unei zone calamitate ecologic si a unei prese compromise? Important: reclama nu informeaza, deci nu ai ce sa “realizezi” in urma vizionarii ei. Reclama farmeca si manipuleaza :).O zic teoriile de comunicare, nu eu. Iar asta cu economia tarii va creste, evident. dar cred ca tu nu vezi paguba de crestere – creste cu valoarea a 19% din ceva ce, teoretic, ne apartine 100%. Dar despre restul textului? Despre cele 450 de semnaturi, nu zici nimic?

 2. O da atata stiu sa faca sa stanga niste semnaturi si ONG-stii astia. In loc sa mearga la Rosia Montana sa le faca oamenilor viata mai usoara de sarbatori!! Vai vai nu stiti nimica!

 3. Cei care vor proiectul nu pot intele, accepta argumentele voastre? Nu credeti ca e mai degraba invers, in repetitivitatea asta maxima cu salvati Rosia Montana nu mai sunteti deschisi la nicio opinie alternativa, la argumente contra, nu analizati implicatiile si nici nu vreti sa le intelegeti

  • In articol scrie asa: ” O altă categorie căreia i-am declarat deschis că o admir este aceea care acceptă dialogul, înţelege punctul nostru de vedere şi ne cere un răgaz pentru a se edifica şi a semna ulterior. Am tradus asta în termenii unui cetăţean critic, care doreşte să cântărească pentru sine.” nu am impus nimic nimanui, doar am prezentat un punct de vedere. Cat despre noi care “nu vreti sa le intelegeti”, da-ne voie sa judecam si noi, la randul nostru, pentru noi. Parca intelectu la asta se foloseste, nu?

 4. Frumos scris, mult respect si recunostiinta. Si eu am patit sa merg pe strada cu Insigna Salvati Rosia Montana si pe langa cateva zambete acordate cand oamenii vedeau insigna am primit si un “Bravo, tineti-o tot asa!”

 5. Felicitari voluntarilor !

  Campania Salvati Rosia Montana a reusit performanta sa creeze cateva mii de locuri de munca (directe si indirecte). Companii de publicitate, trusturi de presa, programatori (postaci), actori (vezi clipurile RMGC)… o intreaga industrie sponsorizata de RMGC. O sa ne para rau cand vor pleca. 🙂

  • Daca va exista dig si proiect, va exista risc. Fara dig riscul e zero. Nul. Concluzia: NU vrem proiect minier, NU vrem crater, NU vrem dig si iaz de decantare, NU vrem halde de steril.

   Cristina, n-or sa ne ajute nici o suta de ‘nezei si un miliard de sfinti daca cedeaza un dig de 185 m facut din pamant si se varsa mizeriile alea in bazinul Mures si de acolo mai departe. Ma tem ca pe prosti, ignoranti si delasatori nu-i ajuta Dumnezeu. Dumnezeu ii ajuta pe cei ce se ajuta singuri.

 6. am fost si eu voluntar la strangerea de semnaturi … cateva faze funny din fiecare categorie:

  -> un nene care nu a vrut sa semneze si mi-a explicat ca si pe vremea dacilor s-a exploatat cu cianuri 😀

  -> recent la metrou o tipa a venit si a zis ca vrea sa semneze petitia noastra pentru a fost indusa in eroare si a semnat o alta petitie pentru demararea proiectului… si dupa ce s-a informat despre ce era vorba a vrut sa isi anuleze semnatura si nu a putut. Deci a venit sa semneze si petitia contra 🙂

  -> o tipa care era nehotarata … a plecat de langa masuta zicand “Nu semnez, sunt geolog”… dupa care s-a intors dupa cativa pasi si a semnat 🙂

 7. Dincolo de entuziasmul oengist si de goana dupa profit al RMGC trebuie sa judecam limpede lucrurile.

  1. Acea zona trebuie protejata ecologic, dar nu cu pretul saraciei Rosiei Montane.
  2. Impartirea beneficiilor este clar nefavorabila noua, ca si romani.
  3. Exploatarea aurifera este necesara pentru binele tuturor, intrucat statutul de “beggar on a beach of gold” e romantica, dar nu tine de foame.

  Focusul nu ar trebui pus pe a se realiza sau nu proiectul, ci pe cum anume se va realiza el, nu pe contre, ci pe solutii.

  RMGC-ul cu ai sai actionari offshore-paradisiaci-fiscali nu este solutia pentru managementul operatiunii. Se poate face o ancheta la nivel ministerial/DNA/procuratura care sa dovedeasca ce e putred si se poate anula pe baze serioase tot dreptul RMGC de a face ce-si doreste sa faca la Rosia Montana.

  Reluarea licitatiei cu mai multe companii serioase sau chiar infiintarea unei regii autonome sau companie de stat de importanta strategica in acest scop sunt solutii mult mai bune. Se poate optimiza astfel beneficiul pentru statul roman (zic statul roman si nu pt noi, romanii, din motive evidente, dar n-ai ce-i face deocamdata cu clasa asta politica). Se poate chiar concesiona partial cantitatea de aur, sa mai lasam si generatiilor urmatoare. Important este beneficiul total pentru tara si pentru locuitorii din zona.

  Un alt mare pas important este schimbarea statutului de zona monoindustriala a Rosiei Montane. Cine a semnat asa ceva, ministru sau whatever, ar trebui investigat serios.

  Concluzia: pro sau contra, fiecare are dreptul la opinia lui. Dar avem nevoie de solutii mai mult decat de batalii conceptuale si incrancenare in redute.

  • @DarkSoul: este foarte relevanta o nunanta: oponenti se opun proiectului RMGC, nu exploatîrii aurului din zona (proiectului RMGC si, da, am ajuns sa ne opunem si RMGC-ului din cauza campaniei agresive si imorale). Tocmai de-aceea argumentul economic forte este tocmai faptul ca statul roman ramane cu 19% dintr-un total de, evident, 100%. Mai mult, aceasta perceptie conform careia ONG-urile trebuie sa ofere o solutie este profund eronata. ONG-urile implicate in aceasta campanie sunt watch-dog: ele trebuie sa semnaleze derapaje ale statului. Da, este un derapaj major ca Ministerul Culturii descarca de sarcina arheologica o cariera istorica. Scopul institutiei este de a proteja cultura. Da, este un abuz cras din parte Guvernului de a nu face public contractul. Eu nu sunt angajata statului sa ii ofer solutiile optime, eu doar am misiunea de a face presiunea ca legea sa fie respectata.
   Solutiile propuse de tine sunt si in mintea si constiintele noastre. Le-am facut publice si da, vrem o licitatie. O reluare a licitatiei este imposibila: nu a existat niciodata 🙂 . Faptul ca zona este monoindustriala este o lupta pe care organizatiile non-guvernamentale din zona o duc de ani buni de zile. Da, este un abuz. L-am semnalat si noi. Faptul ca informatiile ajung disparat este pentru ca noi nu cumparam spatiu in presa pentru a avea o comunicare coerenta si care sa confere o imagine de ansamblu cu privire la pozitia noastra.

   Concluzia: nu exista un om implicat in aceasta campanie care sa nu respecte dreptul la opinie! am spus-o si in text, reiau si aici: am impiedicat oameni de la a semna petitia si nu m-am folosit de eroare in care se aflau tocmai pentru ca le respectam opinia, oricare ar fi ea. Radicalizarea mea era impotriva acelra care refuza informatia pentru a-si edifica opinia. Cat despre solutii, acestea au fost vehiculate si de noi, insa, din nou, nu cred ca este sarcina mea sa ofer solutii. eu sunt doar un ong-ist 🙂

 8. Vad ca nici ONG-istii nu stiu ca majorarea de capital a RMGC s-a facut prin imprumutul Minvest si ca in contract e prevazut ca Minvest sa nu primeasca dividende pana nu-si plateste imprumutul. Adica Statul roman nu mai are decat teoretic 19,3% din actiuni, practic detine 0,02%.

  In plus toata publicitatea RMGC este facuta si pe banii nostri fiindca 19,3% din actiuni te obliga la cota parte din cheltuieli.

  Una plus alta, deja suntem datori toti fata de RMGC !!!

 9. Da, foarte tare articolul. si eu tot 8 ore adunate am stat (la cort si la metrou) si desi am fost mult mai putin productiv decat tine, mi-au trecut cateva sute de oameni prin fata si intr-adevar, multi sunt cei care se feresc stanjeniti ‘Nu multumesc’ de parca le-am cere bani…eu cred ca este un sentiment de rusine combinat cu nepasare, combinat cu o frica prosteasca de activism..sau ceva de genul…oamenii astia sunt practic un fel de zombie ai societatii (stiu bine pt. ca am fost si eu asa). Si da, cei mai haiosi sunt cei care vin tinta spre masa si intreaba hotarati: ‘unde semnez?’ (vreo 3 am avut surpriza sa bage si un ‘tu-le muma lor de hotzi’ printre dinti 😀

 10. Si eu am stat la metrou alaltaieri si ieri, o jumatate de ora. Nu eram programat ieri, dar am avut drum spre Unirii 1 ca sa mai ales alte semnaturi si am zis ca intre zdranganit electrica primita cadou acum o luna si completarea cu inca a cateva zeci de semnaturi, e mai utila ultima alternativa, ca timp de zdranganit e si in weekend.
  Ma ce sa zic… mie unul mi-a placut, indiferent de persoanele pe care le-am intalnit. Indiferent de raspunsurile date, mi-am pastrat mereu zambetul pe buze si jovialitatea. Si eu am facut acelasi lucru: inaite ca oamenii sa semneze, le spuneam de 2-3 ori pt. ce semneaza si subliniam “Doar daca doriti. Puteti si sa va informati si mai mult, puteti sa intrati si pe site-ul lor, al RMGC-ului, si pe ale noastre, ale opzitiei, si sa semnati alta data, chiar direct pe net. Daca doriti!”
  Poate pt. multi pare incredibil ca le-am dat si alternativa de a intra chiar pe site-ul RMGC… dar, tocmai pt. ca noi, opozitia, nu suntem ca ei, ca remegecistii, si ne dorim ca democratia si dreptul la libera informare sa primeze, trebuie sa le prezentam oamenilor ce spune si RMGC.
  Cei mai multi trecatori erau neutri, se uitau putin si nu veneau sa vada ce si cum. Dupa ce mergeam la ei si le spuneam despre alternativa intre un proiect ce implica riscuri si alternativa UNESCO, aproape toti, veneau si semnau.
  In concluzie, oamenii apreciaza cultura si valorile morale mai mult decat aurul si averea… care oricum sunt o iluzie. Nu mergi in pamant decat cu ce lasi in urma: tezaur cultural sau dezastru ecologic.

 11. Irina, pe mine ma intereseaza si ti-as fi semnat fara sa clipesc (tot din ura pentru RMGC), insa nu cred ca fi avut vreo sansa sa ma opresti pe strada decat daca purtai tricou Salvati Rosia Montana. De regula ii trimit la plimbare pe oamenii cu “aveti cumva un minut” inainte sa apuce sa-si termine propozitia introductiva. Chiar nu ma intereeseaza ce vor. Majoritatea sau sunt misionari religiosi (iehovisti, etc.) sau fac sondaje pe care n-am niciun chef sa le completez. Asa ca nu le dau ocazia. La metrou sau intr-o statie de autobuz/tramvai poate ai fi avut noroc mai mare. Asa ca daca mai mergi la strans semnaturi fa bine si ia-ti tricoul ca sa te diferentiezi de iehovisti si sondajisti.

  19% din aurul extras? Cred ca glumesti. Dupa majorari de capital e mare lucru daca statul roman mai ramane cu 5% din actiuni.

 12. Eu doar am semnat (on line). Va multumesc pentru ce ati facut si va cer scuze(in numele poporului dobitoc care crede ca distrugerea a patru munti e ceva normal si care crede basme cu un miliard de euro care vor veni din exploatare).
  Multa bafta, in continuare.

 13. Excelent, Irina. O singură adăugire: nu am deloc experienţă de ong-ist, fac parte dintre cei care semnaseră, înaintea ultimei veri, mai multe petiţii pentru stoparea proiectului rmgc şi care, probabil, nu s-ar fi implicat mai adânc dacă mersul lucrurilor ar fi fost cât-de-cât normal (dezbatere publică etc.); dar de la descărcarea de sarcină arheologică şi, mai cu seamă, de la intervenţia lui Traian Băsescu încoace, am devenit (în continuare fără ‘angajare’ într-o structură de tip ong) activişti, soţia mea şi cu mine. Embargoul de presă, mijloacele disproporţionate cu care lucrează rmgc şi acoliţii au avut, e drept, rolul iniţial de a păcăli ceva lume; dar apoi, mai ales de la apariţia clipurilor cu Sanda Lungu şi compania, a devenit relativ uşor pentru fiecare român inteligent să ‘simtă’ că ceva nu e în ordine şi să se intereseze direct. Iar ‘distribuţia’ procentuală a celor care îşi răpesc din timp pentru a studia un pic problema în prieteni/ adversari este cu adevărat catastrofală pentru rmgc. În fine, ce voiam să spun era: în copilăria mea, circula o vorbă: “adevărul iese la iveală ca untdelemnul la suprafaţa apei”; astăzi mai recunosc o dată valabilitatea ei, însă simt nevoia să mulţumesc (lui Dumnezeu? sorţii? raţionalităţii post-moderne?) pentru existenţa Internetului. N-aş fi crezut că o să văd vreodată ‘pe cineva’ cumpărând 95% din media românească, dar uite că s-a întâmplat. Şi uite că, in the long run, n-o să-i folosească (acestui cumpărător) la mare lucru.

 14. si dupa ce le-ai zis de alternativa unesco, le-ai zis si ca sansele sunt foarte mici ca rosia montana sa fie acceptata de unesco? si ca procesul este destul de indelungat(10-20 ani).ca asta implica niste cheltuieli initiale facute de stat, ca nu degeaba dureaza atatia ani.ca unesco nu da neaparat bani pentru dezvoltarea localitatii, sau macar pentru ecologizarea ei. ca integrarea in unesco s-ar putea face si dupa exploatare. cati ar mai fi semnat?

 15. Daca TVReii si toate celelalte televiziuni ar fi admis specialisti (neplatiti)care sa expuna problema, ai fi aflat de la geologi care au lucrat la Rosia Montana ca acolo s-a exploatat tot ce a venit pe filon. Ce a ramas, este ce se afla in jurul galeriilor (plus stilpii galeriilor, daca te gindesti direct la distrugere), roca cu concentratie foarte mica de aur. ACOLO E POSIBILA DOAR O EXPLOATARE CU CIANURA- indiferent cine ar cistiga licitatia, SI NUMAI CU RADEREA ROSIEI MONTANE DE PE FATA PAMINTULUI. Esti sigur ca vrei asta? Daca raspunsul e da, inseamna ca pentru tine nu exista notiunea de catastrofa ecologica, probabil iti duci viata intr-un borcan si va trebui sa te conduc inapoi la argumentele economice, care par sa iti flateze spiritul contemporan si eficient. Urmareste documentarul lui Carmen Avram, BLESTEMUL AURULUI. Nu vorbeste de Rosia Montana, dar directorul Institutului Geologic iti spune ca in Apuseni sint 8 zacaminte cunoscute de aur care se pot exploata cu dalta si ciocan, fara cianuri. Ei, aurul ala se doreste a fi adjudecat deja de Barrick Gold Corporation- din USA, care si-a deschis DEJA o filiala in Romania. Pentru exploatarile care pun probleme de ecologie si incalcare a drepturilor omului, tot americanii si-au facut o firma in Canada (Gabriel Resources), ca sa nu poata fi asociati cu
  exploatarea murdara cu cianuri. Spre deosebire de SUA, legislatia din Canada nu pedepseste abuzurile peste hotare ale firmelor cu sediul acolo.
  Site despre abuzurile firmelor de exploatare din Canada peste hotare: http://www.miningwatch.ca/
  Despre actionarii principali ai RMGC, citeste aici: http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cea-mai-bogata-romanca-din-lume-are-o-avere-de-7-miliarde-de-dolari-greata-clasa-business-si-presa-inconstienta-70308.html

 16. Mama care m-ai facut sau Doamne care esti acolo sus!!!N-am vrut sa incep asa, dar nu ma mai pot abtine sa nu spun ca, daca prostia ar durea, multi ar urla pe lume!!!
  Si-acum revenind la cum vroiam sa incep de fapt, ma bucur enorm in sinea mea pt cateva lucruri. In primul rand ma uit cati oameni gandesc si simt ca mine, deci n-am innebunit si se pare nu sunt deloc caraghioasa cum incepusem sa ma simt de-atata vreme, pt ca inca iubeam si iubesc atat de mult aceasta tara draga. Apoi, ma bucur enorm cand vad cate minti luminate are inca tara asta (apropos si de ce am citit in mesajele de mai sus ale multora) si mai apoi ma bucur tare ca mai sunt romani ca si mine, care nu se lasa.
  Trebuie sa recunosc ca in cele 10 h ( 3 h la corturi si 7 la metrou, pana acum) cat am stat langa oameni si printre ei si-am incercat sa-i fac sa iasa din letargia in care au intrat de atatia ani, mi-a inflorit inima, sincer. De ce? Simplu. Oamenii erau altii, altii decat cei pe care-i vedeam si auzeam zilnic. 80% si nu exagerez, mi s-au parut atat de receptivi, de deschisi, atat de curiosi, doritori sa afle ce incercam sa le spunem. Mi s-a parut ca au semnat incredibil de multi fata de cat ma asteptam, doar ca am mai observat ceva: intr-adevar 5-10% veneau direct la semnat, dar restul, trebuia sa-i acaparezi tu voluntarul, cu un zambet sincer si facandu-i intr-adevar sa-si dea seama ca nu-i obligi sa semneze, doar daca vroiau, ci macar sa te asculte sau sa ia fluturasul sa citeasca si eventual mai apoi si pe internet si daca ar fi considerat ca aveam dreptate sa se intoarca zilele urmatoare si sa participe alaturi de noi la salvarea Rosiei Montana si de fapt, a noastra a tuturor. Altfel, stateau cuminti si se uitau la noi. De ce? Cred ca lumea s-a scarbit atat de tare de tot si nu mai are incredere in nimeni si nimic incat nu mai e tentata sa participe la nici o actiune. Plus ca vorba cuiva de mai sus, e plin si de atatia ciudati ce-ti macina creierii cu atatea imbecilitati, incat esti tentat sa nici nu mai asculti. Dar cu acel zambet sincer si plin de bun simt si cu “Buna ziua! Doriti sa dati o semnatura contra proiectului de la Rosia Montana? Stiti cumva despre ce e vorba?” etc, lumea deja incepe sa devina curioasa si se deschide. Si apoi chiar isi deschide sufletul si ni se alatura nu numai cu semnatura, ci si cu sufletul. Mi s-a parut extraordinar. Nu mai vorbesc cati mi-au spus fara sa ma cunoasca, cum ca ne vor tine pumnii si ca spera sa reusim si bravo noua si sunt alaturi de noi si tot asa si tot asa. Credeti-ma ca parca mi-a dat din nou Dumnezeu viata. Si si-au dat seama ca nu-i obligam ci doar incercam sa le dam niste informatii, care pot fi gasite si pe internet (nu-mi vine sa cred ca spun asta, dar internetul sa traiasca, caci prin el nu mai pot mintii lumea). Au fost si persoane care se uitau cu sila sau cu nepasare sau nu vroiau sa ma asculte, dar am trecut mai departe, pt ca acestia traiesc degeaba, in lumea lor si nu merita sa ne intristam pt ei. Plus ca lumea trebuie sa inteleaga ca nu dorim sa salvam doar Rosia Montana, ci viitorul nostru, al copiilor nostri. Unei dne care ma intrebat de ce ma dau asa in branci pt Rosia Montana, chiar i-am spus:”Dvs chiar nu va dati seama, nu-i asa? Nu va dati seama ca daca acolo se va intampla ca acum 10 ani la Baia Mare, Doamne fereste si cianurile se vor varsa in Mures, Muresul se va varsa in Tisa, Tisa in Dunare, Dunarea in Marea Neagra si ne vom duce naibii cu toti!” In fine, Doamne-ajuta sa reusim si sa se vina cu idei bune, cum erau si cele ale unora de mai sus, pt ca inca o data spun, minti luminate sunt destule!

 17. @cristina,dar de ce pornesti cu un Doamne-fereste daca se va intampla din nou tragedia de la baia mare(chestie mult mai putin probabila avand in vedere masurile de siguranta sporite odata cu intrarea in ue)si nu iei probabilitatile mai mari. adica proiectul asta chiar sa mearga cum trebuie, sa nu se intample niciun accident si rosia montana sa se dezvolte. daca tot zici ca sunt minti luminate, ce-ar fi sa fie si unele optimiste.

 18. Pingback: Adevăratul discurs al euro-coruptului Adrian Severin | TOTB.ro - Think Outside the Box

 19. Pingback: Occupy tot | TOTB.ro - Think Outside the Box

 20. iar cei care lucreaza pot lua foile, informa colegii de munca si implicit pot aduna semnaturi succes! foile se pot lasa apoi la orice voluntar! e vital sa fim uniti in astfel de situatii!

 21. nu mai bine ii pui pe colegi sa se informeze realmente despre proiect. sa isi dea si ei seama ca rosia montana nu inseamna doar locuri de munca. ca de fapt sunt destul de multe beneficii, care in mod indirect, se rasfrang chiar asupra tarii.da, in situatii din astea chiar ar trebui sa fim uniti. nu sa protestam aiurea.

  • Mai bine te-ai apuca realmente de droguri. Sa iti dai si tu seama ca drogurile nu inseamna doar vise frumoase, ca de fapt sunt destul de multe beneficii, care in mod indirect se restrang chair asupra tarii. Da, in situatii din astea chair ar trebui sa fim uniti, nu sa ne drogam aiurea.

   Q.E.D.

   • comparatia ta e stupida. nu poti sa compari drogurile cu investitiile din industrie. e momentul sa mai avem si noi parte de astfel de proiecte care sa ofere niste sperante pentru tara noastra. ca si la noi se mai pot face lucruri de calitate. trebuie sa atragem invesitori intre economie nu sa ii respingem.

 22. Pingback: “Aoleo sări-mi-ar ochii / să nu vad cum fură popii”. Rectificarea bugetară în anticamera raiului | TOTB.ro - Think Outside the Box

 23. Pingback: În atenţia Roşia Montană Gold Corporation | Lupta pentru Roşia Montană

 24. Impreuna cu multi altii o sa mergem de sarbatori la Rosia Montana, mai corect de revelion.

  In acest timp o sa le oferim si sugestii, sfaturi cum pot sa se promoveze mai bine, cum sa isi faca o pensiune,de unde pot accesa fonduri, etc.

  • si de unde acceseaza fondurile? eu sper ca v-ati dus cu ceva mai mult decat vorbe la ei. de vorbe s-a saturat toata lumea. cred ca mai bucurosi ar fi fost la ideea ca de anul asta or sa poata sa aiba niste locuri de munca sigure si stabile.

 25. Pingback: Jandarmul Cașcaval: pușcărie de la 6 luni la 5 ani | TOTB.ro - Think Outside the Box

 26. Cred ca este inutil sa va preocupati sa raspundeti celor care au doar de comentat. Mai bine indrumati-i pe cei ce vor sa se implice for real! Cred ca stiti unde sa va investiti energia 🙂 Spor, ca si aici si in alte colturi de tara sunt oameni cu suflet si minte implicati in actiunile PENTRU (cu adevarat) tara. Timisoara e pe pe pozitii!

 27. Da IRINA,asa CEVA NU AM CREZUT CA SE POATE INTAMPLA:SI STRIG:DE CE RMGC ,DACA SUNT ASA SERIOSI,NE CENZURAZA PE CEI CARE NE-AM EXPUS PUNCTELE DE VEDERE NEGATIVE LA ADRESA ACESTUI PROIECT????DE CE NE STERG COMENTARIILE CELOR CE NU CREDEM IN ACEST PROIECT?????DE CE??AM CREZUT CA IN 1989 A MURIT SI CENZURA,DAR NU..NU, E MAI PUTERNICA DECAT ORICAND!DE CE CEI DE LA RMGC NU INCEARCA SA IMI RASPUNDA LA POSTARE SI SA-MI ADUCA ARGUMENTE CA E UN PROIECT OK??DE CE NU INCEARACA SA MA CONVINGA,ASTFEL INCAT SA ZIC”DA DOMNULE,JOS PALARIA,BRAVO PENTRU CE VRETI SA FACETI”???DE CE???MAI BINE NE CENZUREAZA,NU??CENZURA SAU CIANURA??CARE SUNT MAI PERICULOASE????E GREU DE SPUS!

 28. Pingback: Joaca de-a Parlamentul | TOTB.ro - Think Outside the Box

 29. Pingback: Eroi de tip nou: luptătorul împotriva postacilor. Gherila virtuală | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger