Occupy Amazon: 150 de indieni protestează la barajul Belo Monte

0

În jur de 150 de membri ai patru triburi locale au ocupat o parte din locul de construcţie al barajului Belo Monte, care urmează să fie înălţat în sălbăticia pădurii tropicale braziliene şi care se anunţă drept al treilea cel mai mare baraj hidroelectric din lume. Acesta este menit să rezolve criza energetică a Braziliei, însă cu preţul inundării a 50 000 de hectare din pământurile pe care locuiesc indigenii. Motiv pentru care a fost subiectul al zeci de ani de demonstraţii şi tergiversări.

 

 

Indigenii adunaţi într-un ultim efort de a-şi proteja pământurile natale cu ajutorul trupurilor cer demarcarea teritoriilor lor, expulzarea “invadatorilor”, un sistem de sănătate mai bun şi apă curentă. Amăgiţi de promisiunile deşarte ale consorţiului aflat în spatele barajului, ei spun că nu vor părăsi locul de protest până când nu se vor lua măsuri concrete în favoarea lor.

Membrii comunităţilor locare au reuşit până acum să blocheze construcţia până la un punct. Un judecător a respins cererea constructorilor de a-i îndepărta cu forţa, însă lucrările vor continua în locurile care nu au fost ocupate. Când construcția va fi finalizată, ea va pune pe harta lumii o centrală hidroelectrică cu o capacitate de 11.000 de megawați, capabilă să alimenteze cu electricitate 23 de milioane de locuinţe braziliene.

 

 

Sursa: Tree Hugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger