Obiceiurile proaste ne imbatranesc cu 12 ani

5

Fumatul, consumul excesiv de alcool, inactivitatea si o dieta nesanatoasa ne pot imbatrani cu 12 ani, arata un studiu care a monitorizat 5.000 de britanici adulti timp de 20 de ani si care ii indeamna pe oameni sa adopte un stil de viata mai sanatos.

Din totalul participantilor la cercetare, 314 au adunat toate cele patru obiceiuri de mai sus, scrie Yahoo! News. Dintre acestia, 91 (29%) au murit pe parcursul studiului. De cealalta parte, dintre cei 387 de participanti considerati cei mai sanatosi, care nu s-au dedat la nici unul din cele patru obiceiuri, au murit doar 32 (8%). Factorii de risc luati in calcul au fost: fumatul de tutun, consumul a peste trei bauturi alcoolice pe zi la barbati si a peste doua bauturi in cazul femeilor, mai putin de doua ore de activitate fizica pe saptamana si consumul de fructe si legume mai putin de trei ori pe zi.

Combinate, aceste obiceiuri nesanatoase au crescut substantial riscul unui deces si i-au facut pe oamenii care le-au adoptat sa arate cu 12 ani mai batrani decat participantii la studiu aflati in grupul cel mai sanatos, a spus liderul cercetarii, Elisabeth Kvaavik, de la Universitatea din Oslo. Grupul cel mai sanatos a inclus nefumatori, oameni care au fost nevoiti sa se lase de fumat, persoane care nu consuma alcool, femei care beau mai putin de doua bauturi alcoolice pe zi si barbati care nu consumau mai mult de trei, cei care isi alocau cel putin doua ore pe saptamana pentru exercitii fizice si cei care mancau fucte si legume de cel putin trei ori pe zi.

„Nu trebuie sa ai un comportament extrem” pentru a te situa in categoria sanatoasa, a spus Kvaavik. „Aceste obiceiuri se aduna si impreuna sunt chiar benefice. Majoritatea oamenilor ar putea face asta”. De exemplu, un morcov, un mar si un pahar cu suc de portocale ar trebui sa fie suficiente pentru o zi si reprezinta doar un pas inspre evitarea unor afectiuni cardiace sau a cancerului, care au cauzat cele mai multe dintre decesele din cadrul studiului si care au fost asociate stilului de viata nesanatos.

Foto: Flickr/egor.gribanov

Tags:5 comentarii

  1. Exista 3 categorii de oameni:
    1. Oameni care traiesc sanatos, care vor sa traiasca mult. Ei mananca sanatos, fac sport, nu beau in exces, nu fumeaza, nu se drogheaza.
    2. Oameni care vor sa traisca la maxim, fac tot ce le face placere – mancare la greu, bautura, droguri usoare sau mai putin usoare. Lor nu le pasa daca mor maine, ghidandu-se dupa principiul decat 100 de ani de abstinenta mai bine 50 de placere maxima.
    3. Oameni care fac ceea ce am scris la punctul 2 si care spera ca medicina sa ii faca sa triasca precum cei de la punctul 1.

    Sunt si categorii intermediare.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger