Obama spune că marijuana nu este mai periculoasă decât alcoolul

0

Într-un profil publicat de revista The NewYorker, Obama și-a exprimat părerile pe marginea unor subiecte-cheie precum căsătoriile gay, Israel și Palestina, dar și legalizarea marijuanei, scrie NPR.org. “Așa cum a fost bine documentat, am fumat iarbă când eram copil și văd în asta un obicei prost și un viciu care nu e foarte diferit de țigările pe care le-am fumat în tinerețe și într-o bucată consistentă a vieții mele adulte”, a spus președintele american. “Nu cred că e mai periculoasă decât alcoolul”.

David Remnick, autorul profilului, care a publicat și o carte despre Obama în 2011, l-a întrebat apoi dacă este mai puțin periculoasă decât alcoolul. “E mai puțin periculoasă în ceea ce privește impactul individual asupra consumatorului”, a spus președintele cu o luciditate precaută. “Nu e ceva ce încurajez și le-am spus fetelor mele că mi se pare o idee proastă, o risipă de timp, nu foarte sănătos.” Ce îl deranjează însă pe șeful de stat este numărul disproporționat de arestări și încarcerări pentru marijuana în rândul minorităților. “Copiii middle-class nu sunt închiși pentru că fumează iarbă, în timp ce copiii săraci sunt”, a spus el. “Iar copiii afro- și latino-americani sunt mai predispuși la sărăcie și la lipsa resurselor și a sprijinului de a evita pedepse dure nejustificate.” Obama crede că “nu ar trebui să închidem copii sau consumatori individuali pentru perioade lungi de timp în condițiile în care unii dintre oamenii care scriu legile au făcut probabil același lucru, [au fumat iarbă].”

Drept urmare, președintele a spus că este important ca legalizarea marijuanei în statele Colorado și Wahington ar trebui să meargă mai departe pentru că “este important pentru societate să nu aibă o situație în care foarte mulți oameni au încălcat legea la un moment dat și doar o mică parte din ei sunt pedepsiți.” (Citiți aici întregul articol). Potrivit NPR, declarația lui Obama cum că fumatul de iarbă este tratat diferit în funcție de clasa socială și de rasa consumatorilor este în ton cu politica lui. Președintele american a semnat Fair Sentencing Act, o lege care adresa problema disparității în modul în care sistemul de justiție trata cocaina și crack-ul. Totodată, în zilele de dinaintea semnării legii, Obama a redus sentințele a opt oameni care fuseseră condamnați pentru infracțiuni legate de droguri, pe motiv că erau prea aspre. Iar în august, Departamentul de Justiției al administrației sale i-a sfătuit pe procurorii federali să se axeze mai degrabă pe cartelurile de droguri, pe crima organizată și pe cei care le vând droguri copiilor, nu pe consumatorii ocazionali de marijuana.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger