Obama a semnat așa-numitul ”Act de protecție Monsanto”

4

În cursul acestei săptămâni, președintele Obama a semnat un proiect de lege, H.R. 933, aprobat recent de Congresul american, în care s-a strecurat un articol supranumit de semnatarii unei petiții de protest ”Actul de protecție Monsanto”. Acesta consolidează protecția legală a corporațiilor din industria organismelor modificate genetic.

 

GMOTomato (1)

 

Deși problema organismelor modificate genetic este extrem de controversată, iar cercetările despre efectele OMG asupra sănătății trag semnale de alarmă la adresa folosirii acestor organisme, Senatul american a aprobat o lege care impune propriu-zis Congresului să ignore orice decizie judecătorească ce ar interzice sau suspenda temporar plantarea și cultivarea organismelor modificate genetic.

În condițiile în care corporațiile din această industrie pierdeau teren, odată dați în judecată de fermieri, lobby-ul reprezentanților unor companii precum Monsanto a funcționat în așa măsură, încât a dus la modificarea Constituției în favoarea acestor interese, arată The Huffington Post. După câte se pare, aces proiect de lege a fost elaborat în colaborare cu Monsanto: senatorul republican Roy Blunt a lucrat cu această companie la elaborarea documentului care, odată intrat în vigoare, va permite companiilor să cultive OMG-uri, indiferent dacă studiile vor arăta că acestea au efecte dăunătoare asupra sănătății consumatorilor. Documentul a fost aprobat fără a fi pus în dezbatere publică.

Grupul de advocacy Food Democracy Now! a lansat o petiție, ajunsă la peste 250.000 de semnături, în care societatea civilă solicita președintelui Obama să voteze împotriva acestui amendament, însă nici această petiție nu a fost luată în calcul. Deși valabilitatea așa-numitului ”Act de protecție Monsanto” este de doar șase luni, însă reprezentanții industriei speră ca reglementările prevăzute de el să devină permanente. În acest moment, oponenții acestui act se pregătesc să meargă în justiție, pentru a contesta constituționalitatea acestuia.

Sursa: The Huffington Post, International Business Times

Foto: sciencereview.berkeley.edu


Advertisment ad adsense adlogger