Oare visează animalele?

1

Stanley Coren, profesor de psihologie la Universitatea British Columbia din Canada, spune pentru PopSci că da. Mulţi proprietari şi-au văzut câinii podidiţi de convulsii sau mişcându-şi labele în aer în timp ce dormeau, iar psihologul mai sus amintit, autor al cărţii The Intelligence of Dogs, spune că patrupedele canine trec prin aceleaşi faze ale somnului ca şi oamenii, doar că mai repede.

După circa 20 de minute de somn, un câine intră în faza REM, cea în care se formează visele cele mai vii. Câinii mai mari visează pentru o perioadă mai lungă de timp, în timp ce patrupedele mici visează mai rapid şi mai des. Nici Stanley Coren şi nici ceilalţi specialişti nu ştiu de ce. Insectele şi peştii nu intră în faza REM, însă o serie de păsăti şi toate mamiferele o experimentează. Ar putea şi cazul reptilelor, iar unii oameni de ştiinţă sugerează că visarea mamiferă ar putea fi o rămăşiţă din creierul nostru reptilian. Scopul viselor rămâne un mister, însă există ipoteze. În cazul adulţilor, cea mai valabilă pare să fie cea că visele stimulează regiunile creierului asociate cu memoria.

Dar oare animalele pot avea şi vise umede?

Foto: Flickr/joshme17


Un comentariu

  1. Cu siguranta viseaza celputin cainii la care sunt martor fiecare saptamina.Dupa sunetele livrate pot sa precizez ca visle sunt cu un continut emotional puternic.
    Oare despre ce viseaza,-apa curata,hrana,joaca cu stapinul ,ori instinctul predator……..

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger