După articolele din presă, am zice că da, nu e nici un aliment fără potențial cancerigen. Dar presa e parțial vinovată pentru acest tip de panică morală. Principalii vinovați sînt cercetătorii științifici.
John Ioannidis e autorul lucrării De ce majoritatea rezultatelor științifice publicate sînt false, un text esențial pentru cine vrea să treacă de mistica științei contemporane.
De curînd, Ioannidis și un alt autor, Schoenfeld, a verificat totalul studiilor care asociază alimentele cu cancerul. Cei doi au luat la întîmplare niște rețete dintr-o carte de bucate și au făcut o listă cu 50 de ingrediente (șuncă, praf de copt, migdale, carne de vită, pîine, morcovi, salată etc). Apoi au căutat în literatura medicală dovezi că acele ingrediente sînt asociate cu cancerul.
Pentru 40 din cele 50 de ingrediente, au găsit cel puțin un studiu în acest sens. 39% dintre studii afirmă că fiecare dintre ingrediente e asociat cu un risc crescut de cancer, 33% afirmau că aceste ingrediente scad riscul de cancer și numai 23% nu au găsit nici o dovadă a acestei asociații.
Schoenfeld și Ioannidis nu au tras din asta concluzia că aproape tot ce mîncăm crește sau scade riscul de cancer. Rezultatele indică mai degrabă că metodologia și standardele din acest domeniu sînt praf. Cel puțin jumătate dintre ingrediente sînt exonerate în meta-analize ale studiilor dar pînă și meta-analizele tind să supraestimeze impactul alimentelor.
Luați deci orice informație despre legătura dintre alimente și cancer cu un gram de sare – și pe cele despre efectele toxice și pe cele despre alimentele minune.