Unii oameni simt nevoia de a mângâia orice animal de casă ori de pe stradă, în vreme ce alții reacționează violent și numai la vederea unui șarpe ori a unui rechin la televizor. Astfel de reacții nu sunt întâmplătoare, spun oamenii de știință: există un colț al creierului nostru programat să identifice creaturile de alt tip decât cel uman și să reacționeze rapid.
Concluzia aparține unui studiu realizat de către cercetători de la CALTECH (Institutul de Tehnologie California) și UCLA, care arată că neuronii din centrul responsabil cu reacțiile emoționale din creier sunt de vină pentru modul în care ne manifestăm față de imaginea animalelor. Studiul a fost publicat în revista Nature Neuroscience și a implicat cercetări extinse pe zone ale creierului, pe pacienți epileptici, deja monitorizați pentru urmărirea activității din timpul crizelor specifice.
Zona responsabilă pentru reacția la animale este numită amigdala – sunt, de fapt, două clustere (ciorchine) de neuroni în formă de migdale, situate adânc în lobul temporal median al creierului. Aceștia reacționează preferențial la imagini cu animale, în comparație cu imagini ale altor oameni sau ale unor clădiri ori obiecte. Potrivit autorului principal al studiului, Florian Mormann, ”conținutul emoțional al unei imagini nu afectează reacția în sine, iar gama reacțională este largă, de la reacție pentru drăguț și simpatic la reacție pentru urât sau periculos. Iar amigdala în care se produce această reacție este cea dreaptă din cele două menționate”.
”Această amigdala este o structură veche, în termeni de evoluție a creierului, iar animalele, de-a lungul timpului, fie că au fost prădători sau pradă, au reprezentat o clasă importantă de stimuli pentru creierul uman”, mai spune autorul, explicând de ce, indiferent de animal, există un tip de reacție la om în legătură cu acesta. Până în prezent, cercetările structurii de tip amigdala din creier s-au concentrat pe reacții și emoții provocate de situații sau oameni, în special pentru analiza sentimentului de frică, spun autorii studiului, astfel că descoperirea lor se încadrează la capitolul ”noutate” în domeniul cercetării creierului uman.
Rezultatele acestui studiu vor ajuta oamenii de știință pe viitor să înțeleagă mai bine și să descopere misterele fobiilor oamenilor față de anumite animale (sau chiar față de toate animalele).
Sursa și foto: Science Daily