Oamenii sunt generoşi instinctiv

0

Contrar convingerii generale şi pesimiste că oamenii sunt răi de la natură, un studiu recent arată că instinctele noastre, de fapt, ne conduc înspre a fi generoşi şi a-i ajuta pe cei din jurul nostru şi nu înspre egoism. Mai exact, cercetarea spune că oamenii acţionează mai generos dacă nu stau pe gânduri, într-o situaţie, pe când dacă îşi iau timp pentru a-şi calcula gesturile, atunci nivelul de generozitate poate scădea.

 

 

Studiul ar putea explica de ce solicitările de donaţii făcute faţă în faţă tind să aibă mai multe şanse de succes decât cele făcute prin e-mail sau poştă, spre exemplu. La fel, gesturile celor care fac o faptă eroică (se aruncă în apă după cineva ori sar în faţa trenului pentru a salva o altă persoană) pot fi explicate prin acest impuls altruist care se află în noi şi care ne împinge înspre a ajuta un semen. Cercetarea a fost făcută de către o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Harvard şi coordonată de David Rand (specialist în probleme de comportament). „Dacă ne uităm la cum îşi descriu oamenii deciziile, ulterior luării lor, putem observa că gândirea intuitivă trage greu în balanţă. Oamenii spun: Nu m-am gândit la ce fac. Doar am făcut”, explică Rand.

„Există două moduri de a privi lucrurile: fie ne imaginăm că oamenii sunt răi şi egoişti instinctiv, că natura noastră este astfel şi nu putem ajunge să facem lucruri bune decât prin puterea voinţei şi controlul impulsurilor; fie, răspunsul nostru automat într-o situaţie este, de fapt, predispoziţia înspre ajutor, cooperare, dar faptul că ne gândim la ce să facem în situaţia dată ne conduce înspre a privi lucrurile din perspectiva interesului personal, egoist”, mai spune cercetătorul. Pentru a afla care dintre cele două scenarii este cel real, adică explică cel mai bine cum funcţionează mintea noastră, echipa coordonată de Rand a derulat diverse experimente prin care a comparat comportamentul oamenilor în situaţia de a lua decizii pe loc şi cea în care decizia era luată după o pauză (mai scurtă şi mai lungă) de gândire.

Studiul publicat în revista Nature a relevat, astfel, că, cu cât mai puţin timp aveau la dispoziţie pentru a-şi gândi acţiunile, cu atât oamenii erau mai generoşi. În schimb, cu cât stăteau să calculeze şi să analizeze implicaţiile gestului, cu atât scădea nivelul de generozitate. Timp de decenii, mulţi experţi au mers pe ipoteza că oamenii sunt, prin natura lor, egoişti, dar acest nou studiu ar putea aduce o altă perspectivă asupra umanităţii. „Faptul că instinctul nostru este de a ne comporta cooperant şi în sensul oferirii unui ajutor este o informaţie foarte importantă”, consideră Simon Gächter, economist în cadrul Universităţii Nottingham din Marea Britanie.

Totuşi, studiul nu avansează explicit teoria că oamenii sunt, prin natura lor, buni şi cooperanţi: „Vorbim de situaţii în care avem un prim impuls de a face ceva şi apoi ne oprim puţin să gândim lucrurile. Nu este deloc clar dacă acel prim impuls reprezintă sinele nostru, natura noastră primară. Spre exemplu, vrei să mănânci gogoşi, apoi te gândeşti că nu sunt buni pentru sănătate, dar asta nu înseamnă că, în esenţă, eşti un mare mâncător de gogoşi”, explică coordonatorul studiului. Ceea ce propune cercetarea este o cale de a ne descoperi obiceiurile bune şi, astfel, de a ajuta la funcţionarea mai bună a societăţii.

 

Sursa şi mai multe detalii: Discovery News

Foto: HeartForCheer.org


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger