Oamenii religioşi sunt mai fericiţi decât necredincioşii, dar nu Dumnezeu este responsabil, ci prietenii din congregaţie

5

Persoanele religioase sunt mai mulţumite de viaţa lor decât necredincioşii, dar nu relaţia cu Dumnezeu le aduce zâmbetul pe buze, ci satisfacţia care vine din întărirea relaţiilor cu vecinii pământeni, informează un studiu citat de LiveScience.

Potrivit studiului publicat în American Sociological Review, persoanele religioase sunt mai fericite datorită relaţiilor sociale pe care şi le construiesc mergând la slujbă. Rezultatele se aplică la catolici si protestanţi, numărul evreilor, mormonilor, musulmanilor şi persoanelor de alte religii intervievaţi fiind prea mic pentru a trage o concluzie.

“Am arătat că satisfacţia provine aproape în totalitate din aspectul social al religiei, şi nu din aspectul teologic sau spiritual”, a declarat Chaezoon Lim, sociolog la Universitatea din Wisconsin-Madinson, care a realizat studiul. “Am descoperit că oamenii sunt mai satisfăcuţi de viaţa lor când merg la biserică, întrucât construiesc o relaţie socială în cadrul congregaţiei”, a mai spus acesta.

Până acum, studiile pe această temă încercau să afle dacă religia îi face pe oameni fericiţi sau oamenii fericiţi se îndreaptă către religie. Lim şi colegul său Robert Putnam de la Harvard au contactat prin telefon, în 2006, un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 3.108 americani şi le-au pus întrebări despre activităţile lor religioase, credinţe şi relaţii sociale. În 2007, au sunat aceiaşi oameni din nou, 1.915 dintre ei răspunzând la aceleaşi întrebări.

Sondajele au arătat că, în toate credinţele, oamenii religioşi erau mai satisfăcuţi decât cei necredincioşi. Aproximativ 28% dintre cei care participau la slujbă săptămânal erau “foarte mulţumiţi” de vieţilor lor comparativ cu 19,6% dintre cei care nu participau niciodată.

Dar mulţumirea nu putea fi atribuită rugăciunilor, tăriei credinţei sau sentimentelor subiective legate de existenţa lui Dumnezeu. În schimb, satisfacţia era legată de numărul de prieteni apropiaţi pe care îi avea fiecare intervievat în congregaţie. Persoanele care aveau peste 10 prieteni erau de două ori mai fericite ca cele care nu aveau prieteni.

“Credem că are legătură cu faptul că întâlneşti un grup de prieteni apropiaţi în mod regulat şi participi la anumite acitivtăţi care sunt semnificative pentru grup. În acelaşi timp, aceste persoane împărtăşesc o anumită identitate socială, un simţ al apartenenţei la o comunitate”, explică cercetătorul. “Simţul apartenenţei este cheia relaţiei dintre mersul la biserică şi mulţumirea”.

Foto: EPA


5 comentarii

 1. Sunt curios cum au tras concluzia ca nu e Dumnezeu cel care ii face pe oameni fericiti.

  Articolul si pseudostudiile de genul acesta suna cam asa: “Terrorists have two eyes. Pandas have two eyes. Coincidence? I think not!”

   • Dupa cum spuneam, “Terrorists have two eyes. Pandas have two eyes. Coincidence? I think not!” :-))

    Nu am spus ca un ateu nu poate fi fericit. Nu am spus nici ca un crestin nu poate fi fericit cu prietenii lui. Intrebam doar cum s-a tras concluzia ca prietenii crestinilor sunt cei care le ofera acestora fericirea si nu Dumnezeu pentru ca astea doua elemente sunt puse in contradictoriu. Dupa autorul articolului, daca omul crede in Dumnezeu si are prieteni e clar ca fericirea lui se datoreaza prietenilor. Nu se aduce niciun fel de argument, inside sau outside the box. Poate tie ti se pare logic. Mie nu mi se pare deloc logic, si mi se pare chiar rusinos avand in vedere sloganul blogului 🙂

 2. Intalnirila la biserica sunt pentru cei care n-au avut curajul sa intre in vreo gasca de motociclisti. Sau de filatelisti. Sau de orice altceva. Oricum, din punctul meu de vedere, orice altceva este mai recomandat decat socializarea la biserica, pe fondul muzical-sonor asigurat de un popa gras. Cel putin la persoanele sub 45 de ani (apreciez io). Si oricum, studiul se aplica pe americanii catolici, care au o cu totul alta organizare bisericeasca, cel putin mai prietenoasa si mai flexibila decat cea ortodoxa din romania. Iar preotii lor mai au si alte preocupari in afara de a ridica biserici-tip-vila intre blocuri si imbogatirea rapida prin spolierea celor care ajung la ei intamplator, pentru o cununie sau un botez. Asa ca eu va recomand cu caldura gastile de motociclisti in locul bisericii. Sau de filatelisti. Sau de orice altceva.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger