Campaniile care încurajează reciclarea nu fac, de fapt, decât să recreeze reflexul pentru o practică mult mai veche: o cercetare de la Institutul Catalan pentru Paleoceologie și Evoluție Socială arată că oamenii din paleoliticul superior recialu artefacte de piatră, acum mai bine de 13.ooo de ani.
Deși e dificil să găsești dovezi care să ateste reciclarea unor obiecte din piatră cu asemenea vechime, cercetătorii italieni au găsit un sistem prin care să analizeze și istoria practicilor legate de refolosire. Arheologii au descoperit o mare cantitate de rămășițe arse, care datează din paleoliticul superior (circa 13.000 de ani în urmă), pornind de la care s-a constatat că reciclarea domestică era o practică curentă în acele vremuri.
De cele mai multe ori, anumite comunități reciclau resursele abandonate de cei care locuiseră înainte o anumită regiune, convertindu-le în obiecte necesare în ”gospodărie”. Obiectele folosite însă pentru vânătoare, cum erau micile proiectile din piatră, nu erau reciclate, atâta vreme cât aveau o mare importanță pentru grupul respectiv. Acest aspect este relevant și din punct de vedere economic, atâta vreme cât sporește accesul la diferite tipuri de materiale, mai ales în vremuri de restriște. Oamenii paleolitici nu se mulțumeau doar să reintegreze în circuitul funcțional obiecte vechi, abandonate de alte grupuri, ci și să sape la câteva straturi adâncime, în căutarea unor resurse ce ar fi putut fi reconvertite.
Sursa: alphagalileo.org