Oamenii nu sunt răi de la natură

0

Ideea potrivit căreia oamenii ar fi, în mod natural, competitivi, agresivi și animalici a fost foarte răspândită în ultimul secol, însă specialiștii în comportamentul primatelor arată că lucrurile ar sta exact pe dos. Analizând acțiunile copiilor, aceștia au constatat că cei mici sunt natural înclinați să coopereze, însă marea provocare intervine, după câte s-ar părea, în interacțiunea persupusă de lumea globalizată.

 

După părerea lui Frans de Waal, biolog la Emory University, oamenii au o mulțime de tendințe pro-sociale. Noul studiu, derulat de echipa lui în rândul animalelor superioare, de la primate, la elefanți, arată că există o bază cât se poate de biologică pentru comportamente cooperative.

În urmă cu mai bine de zece ani, viziunea cea mai răspândită, chiar și printer oamenii de știință, susținea că ființele umane sunt fundamental ”rele”, dar că și-ar fi dezvoltat un cod moral pentru reglementarea acestei esențe. De Waal răstoarnă această presupoziție prin afirmația potrivit căreia copiii sunt ”morali” într-un sens științific, deoarece intră în relații de cooperare cu ceilalți, scopul ultim fiind supraviețuirea genetică.

Biologul crede că aceste teorii sunt greșite și că așa-numitul simț moral nu este complet absent din natură. ”Darwin a fost mult mai deștept decât contemporanii săi, afirmând că animalele ae dezvoltat instinct sociale foarte puternice, care vor determina inevitabil apariția unui simț moral sau a conștiinței,” spune de Waal. Printre înregistrările video prezentate pentru a-și susține teza, se numărau scene cu reacțiile uneiu maimuțe ”dezamăgite” și cu un șoarece care renunță la propria bucată de ciocolată, pentru a-și ajuta un seamăn să scape dintr-o capcană. Cercetătorul olandez a precizat că întregul experiment a demonstrat existența unor tendințe pro-sociale ca ”reciprocitatea, dreptatea, empatia și consolarea” în rândul animalelor.

 

Sursa: Discovery News

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger