Oamenii moderni şi oamenii de Neandertal s-au împerecheat

1

Mulţi dintre oamenii moderni au un fragment din ADN-ul omului de Neandertal pe unul dintre cromozomii sexuali. Un nou studiu aduce noi dovezi în sprijinul teoriei potrivit căreia oamenii moderni şi oamenii de Neandertal s-au împerecheat după ce oamenii au migrat din Africa cu între 50.000 şi 80.000 de ani în urmă.

Fragmentul de ADN, găsit pe cromozomul X, este prezent în 9% dintre oamenii de astăzi din toată lumea, din Asia până în Europa şi America, mai puţin în Africa.

“Este în Orientul Mijlociu, în Europa, în Eurasia, în America, în Australia”, spune cercetătorul Damian Labuda, de la Universitatea din Montreal. “Acest eveniment care a făcut ca ADN-ul oamenilor de Neandertal să se găsească pe cromozomul X al oamenilor moderni s-a întâmplat curând după migrarea omului modern din Africa’, mai spune acesta.

Oamenii timpurii şi oamenii de Neandertal au co-existat, iar cercetătorii au căutat mult timp dovezi că aceştia s-au împerecheat.Labuda a găsit primul indiciu al împerecherii în urmă cu un deceniu când a găsit un fragment de ADN pe cromozomul X, fragment cu origine necunoscută, găsit doar la unii oameni care nu proveneau din Africa. (Cromozomii X sunt cromozomi sexuali – femeile au doi cromozomi X, iar bărbaţii au un cromozom X şi unul Y.)

Dar, până în 2010, cercetătorii nu au avut cu ce să compare acest fragment, 2010 fiind anul când genomul omului de Neandertal a fost segmentat, iar oamenii de ştiinţă au spus că între 1 şi 4% din genomul oamenilor moderni provine de la oamenii de Neandertal, specie sau subspecie care a trăit cu între 130.000 şi 30.000 de ani în urmă.

Studiul din 2010 a fost realizat folosind ADN extras din oase de Neandertal găsite în Croaţia. Datorită segmentării, Labuda a putut compara fragmentul misterios.

Folosind ADN de la 6.092 de cromozomi moderni de pe fiecare continent, el a descoperit că fragmentul din prezent se potriveşte cu cel din genomul omului de Neandertal.

“Dr. Labuda şi colegii săi au fost primii care au identificat o variaţie genetică cel mai probabil care provine de la o populaţie arhaică”, spune David Reich, genetician la Şcoala de Medicină Harvard, care a lucrat la proiectul de segmentare a genomului omului de Neandertal.

Următoarea provocare, spune Labuda, este de a descoperi dacă ADN-ul omului de Neandertal a participat la abilitatea omului de a supravieţui şi de a se înmulţi.

Foto: Flickr / hairymuseummatt

Sursa: Live Science


Un comentariu

  1. Poate a fost vorba doar de un viol nu de o imperechere propriuzisa, oricum acest stdiu imi confirma supozitia ca noi nu ne tragem din maimute, unii poate se trag din maimute ca ii vad pe strada si la televizor

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger