Oamenii-măr nu sunt mai puţin sănătoşi decât oamenii-pară

1

Persoanele cu un corp în formă de măr nu sunt mai puţin sănătoase decât cele cu un corp în formă de pară, arată un studiu care contrazice părerea generală, informează Daily Mail.

Doctorii au crezut mult timp că persoanele cu un corp în formă de măr, adică cele care au tendinţa de a depozita grăsimea în jurul abdomenului şi nu pe coapse, sunt mai expuse riscului de a se îmbolnăvi de inimă sau de a avea un acident cerebral.

Un studiu din 2005 confirma această teorie. Acesta arăta că forma de măr a corpului este un indicator de trei ori mai puternic decât obezitatea în ce priveşte riscul de atac de cord.

Dar, o cercetare recentă a 58 de studii în care au fost implicate 22.000 de persoane pune la îndoială rezultatele precedente. Se pare că forma de măr nu prezice riscul de atac de cord sau accident cerebral mai mult decât supraponderalitatea măsurată prin indexul masei corporale (BMI).

Un grup internaţional de cercetători, coordonaţi de Universitatea Cambridge, concluzionează că nu au sens recomandările de a lua în calcul forma de măr mai mult decât indexul masei corporale.

“Am descoperit că BMI, circumferinţa taliei şi raportul talie/coapse au o legătură la fel de puternică cu riscul de boli cardiovasculare”, spun aceştia.

În plus, cercetătorii susţin că indicatorii cei mai puternici nu sunt nici greutatea corpului, nici forma acestuia, ci ce se întâmplă în sânge – presiunea arterială, colesterolul şi diabetul.

Cu toate acestea, obezitatea este, în continuare, principalul factor pentru bolile de inimă care poate fi influenţat de alegerile privind stilul de viaţă. Un studiu recent arată că unul din zece locuitori ai planetei este obez.

Foto: Flickr / Salim Viriji

Citiţi şi:

Unul din zece locuitori ai planetei este obez. Locuitorii din Nauru sunt cei mai graşi din lume

150 de ani de sfaturi dietetice şi nicio metodă rapidă de slăbit

Etichetarea caloriilor nu are efect asupra alegerii alimentelor

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: TOTB.ro - Tinerii religioși au tendința de a deveni adulți obezi » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger