Oamenii, la fel ca animalele, sunt neînfricați în lipsa amygdalei cerebrale

3

În anii ’30, cercetătorii au descoperit că atunci când îndepărtau o parte din creierul maimuțelor, acestea deveneau neînfricate. Se apropiau de șerpi, îi foloseau pe post de nuiele și se jucau cu limbile lor sâsâite. Experimentul a fost repetat pe animale în mai multe rânduri până a se ajunge la un consens științific: când amygdala este îndepărtată din creier, animalele își pierd sentimentul fricii. Acum, oamenii de știință au confirmat că fenomenul este întâlnit și la oameni atunci când acestora le lipsește regiunea cerebrală mai sus amintită.

„Nu există foarte mulți oameni cu această afecțiune cerebrală”, spune unul dintre autorii studiului publicat în jurnalul Current Biology, Justin Feinstein, neuropsiholog la Universitatea din Iowa, SUA. „Din fericire pentru noi, am avut acces la un asemenea pacient, SM, i-am studiat comportamentul diferit în fața fricii și i-am citit jurnalele personale”. În locul în care se află de obicei amygdala, creierul lui SM prezintă găuri, din cauza unei afecțiuni rare, și, asemenea maimuțelor, pacientei în cauză nu îi este frică de șerpi sau de păianjeni.

Dacă acest comportament este considerat relativ beningn, cercetătorii au observat însă că SM își pune inconștient viața în pericol în unele situații. Una dintre ele a surprins-o pe pacientă plimbându-se în parc neînsoțită pe timp de noapte și atacată de un bărbat înarmat cu un cuțit. A doua zi, s-a plimbat exact în același parc. Justin Feinstein și colegii săi încearcă să o învețe pe pacientă să fie mai precaută și, pe de altă parte, cred că descifrarea modului de funcționare a creierului unui pacient ca SM în poate ajuta pe psihoterapeuți să-i trateze mai eficient pe oamenii care suferă de pe urma unei frici excesive, cum ar fi veteranii de război.

Sursa: New York Times

Foto: Flickr/Jimee, Jackie, Tom & Asha

Tags:3 comentarii

  1. Nu stiu ce li se pare anormal astora in comportamentul descris: faptul ca ai fost atacat odata intr-un parc nu inseamna neaparat ca vei fi atacat iar. De fapt, daca agresorul a fost prins, riscul s-a diminuat. In plus, exista riscul ca cedand prin neexpunere sa se dezvolte o fobie. Mai mult chiar, eu ii suspectez chiar pe asa-zisii cercetatori ca i-au inscenat persoanei atacul, chestie de care ar putea fi constienta si SM… Oricum am impresia ca din continutul articolului aflam mai multe despre cercetatori si cei care au selectat din continutul raportului decat despre SM.

  2. Pingback: Forma creierului ne scoate la iveală viziunea politică » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger