Oamenii judecă o femeie grasă pentru că nu e slabă sau pentru că nu e atrăgătoare?

1

Dacă alegerea între a fi slab sau gras ar fi așa simplă, cei mai mulți dintre noi, ca să nu spunem chiar toți, ar fi trași prin inel. Cercetările în domeniu arată că discriminarea și prejudecățile cu care se confruntă oamenii grași sunt determinate de ideea preconcepută că grăsimea este cumva opțională.

“Femeile grase se confruntă cu stigmatul de a fi neatrăgătoare, cât și cu cel că le lipsește controlul de sine”, spune cercetătoarea Christine A. Smith, de la Universitatea din Wisconsin-Green Bay,  într-un nou studiu publicat în Sex Roles.

În articolul său, Smith a analizat studii pe bază de experimente și sondaje din ultimele două decenii. Cercetări anterioare arătau că femeile supraponderale au mai puține întâlniri amoroase, se căsătoresc mai rar și au salarii mai mici decât femeile slabe. Dar, și femeile slabe și neatrăgătoare suferă de aceleași neplăceri socio-economice. A fost o adevărată provocare pentru cercetători să determine dacă prejudecățile despre femeile grase sunt urmarea greutății sau a faptului că nu sunt atrăgătoare.

Deși atât femeile, cât și băbații supraponderali sunt victimele acestor prejudecăți, femeile sunt mai aspru judecate pentru neîndeplinirea standardelor de frumusețe. Așadar, faptul că o femeie nu este frumoasă este mai greu de acceptat din punct de vedere social, ceea ce cauzează prejudecățile, dar dintre factorii care contribuie la acest lucru, greutate “cântărește” cel mai mult.

“Femeile sunt judecate pentru faptul că ar putea fi atrăgătoare, dar nu au controlul de sine suficient”, spune autoarea studiului.

Stigmatul vine din extrapolarea faptului că femeile grase nu au control de sine. Un angajator, spre exemplu va considera că dacă nu ai controlul asupra greutăți, nu ai control nici asupra altor lucruri. În plus, oamenii grași care își accept dimensiunile sunt acuzați că violează normele culturale.

Foto: Flickr / FashionbyHe

Sursa: LiveScience


Un comentariu

  1. Sad but true, problema e ca la unele persoane nici nu e vorba de control asupra greutatii, pentru ca unii oameni pur si simplu au probleme hormonale sau de alta natura care ii impiedica sa slabeasca, asa ca judecam ca deobicei dupa aparente, pentru ca asa functioneaza societatea in ziua de astazi.
    Si inca o problema, si femeile frumoase sunt judecate ca au ajuns acolo unde au ajuns (presupunand ca au un job foarte bine platit si de un anumit prestigiu) datorita look-ului sau al altor favoruri, nicidecum datorita faptului ca au muncit sa ajunga acolo unde sunt.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger