Oamenii își fac prieteni dintre cei care le seamănă

0

Te-ai întrebat vreodată ce văd prietenii tăi la tine? Un nou studiu vine cu un răspuns – e posibil să se vadă pe ei înșiși.

“Când ai oportunitatea de a-ți face prieteni, ai tendința să alegi oameni care seamănă cu tine. Sunt multe dovezi că ne plac oamenii similari cu noi”, spune Chris Crandall, profesor de psihologie și co-autor al studiului.

Rezultatele studiului arată că efectul este uimitor și că nu ne împrietenim de obicei cu oameni cu care nu suntem de acord.

Dar ce se întâmplă când avem un număr redus de oameni dintre care putem să ne alegem prietenii? Așteptăm alți candidați sau alegem prieteni cu convingeri diferite și cu gusturi muzicale diferite?

Pentru a afla acest lucru, Crandall și colegii săi au chestionat perechi de studenți de la Universitatea din Kansas, dar și elevi de liceu din zonele rurale din Kansas, în total 268 de tineri. Întrebările au fost legate de politică, convingeri morale, prejudecăți, dar și despre activități precum sportul, fumatul și consumul de alcool.

În ce privește întrebările legate de ce e important la un prieten, de cât timp se cunosc ca prieteni, cât timp petrec împreună, nu au existat mari diferențe între cele două grupuri.

Dar diferențele au apărut. Cei din campusul mai mare de la Universitatea din Kansas unde sunt 25.000 de studenți au tendința de a se împrieteni cu oameni cu aceleași convingeri, iar în campusul mai mic, tinerii au prietenii mai diverse, dar prieteniile sunt mai strânse.

Foto: Flickr / Marion Doss

Sursa: MSNBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger