Oameniiîmbătrânesc și mor în același ritm ca primatele

0

Oamenii au mai multe în comun cu cimpanzeii și cu gorilele decât vrem să admitem. Un studiu arată că oamenii îmbătrânesc și mor în același ritm ca primatele, în ciuda accesului la medicina modernă și latehnologii sodisticate, informează Daily Mail.

Multă vreme s-a crezut că oamenii îmbătrânesc mai încet decât animalele, fapt susținut de studii științifice referitoare la creaturi precum șobolani sau muște de fructe. Dar comparația cu primatele arată că ritmul uman de îmbătrânire nu este unic.

“Oamenii seamănă din punct de vedere al îmbătrânirii cu primatele mai mult decât se credea”, spune Susan Alberts, co-autoarea studiului. Cercetătoarea din Carolina de Nord spune că până acum nu se cunoștea ritmul de îmbătrânire în rândul primatelor.

Cercetătorii au combinat date provenite din studii de lungă durată asupra a șapte specii de primate. Aceștia nu s-au axat pe declinul sănătății sau fertilității care vine cu vârsta, ci pe riscul de deces. Când au comparat rata umană de îmbătrânire – măsurată ca rata la care mortalitatea crește cu vârsta – cu rata în rândul a peste 3.000 de maimuțe, cimpanzei și lemuri, au descoperit că diferențele nu sunt semnificative.

“Rata umană nu este foarte diferită, deși primatele au surse de mortalitate față de care oamenii sunt protejați”, se arată în studiu.

Rezultatele sunt surprinzătoare având în vedere faptul că oamenii trăiesc mai mult decât multe animale, cu câteva excepții – papagalii, păsările de mare sau țestoasele ne depășesc.

“Oamenii trăiesc mulți ani după perioada reproductivă”, spune co-autoarea Anne Bronikowski, de la Universitatea de Stat din Iowa. “Dacă am fi fost ca alte mamifere, am muri imediat după mijlocul vieții”, spune ea.

Rezultatele mai confirmă faptul că, după ce îmbătrânesc, bărbații mor mai repede decât femeile.

Foto: Bert23

Citiți și:

VIDEO Cimpanzeii deschid cadouri de Crăciun

VIDEO Teoria evoluției, confirmată de o gorilă care merge în două picioare

10 lucruri omenești pe care știința nu le poate explica

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger