Oamenii fără adăpost din Marsilia, obligaţi să poarte un semn distinctiv pe haine

0

Decizia municipalităţii din oraşul francez Marsilia, de a le impune persoanelor fără adăpost să poarte la vedere un card de identificare marcat cu un triunghi galben, a strânit controverse, atâta vreme cât măsura aminteşte de tacticile naziste folosite pentru identificarea evreilor. Cardul emis de autorităţi pentru cei fără adăpost conţine date despre problemele de sănătate ale beneficiarilor şi va fi purtat ca o insignă, ataşat pe haine.

 

marsilia

 

Organizaţiile pentru drepturile omului şi chiar şi reprezentanţi ai guvernului francez au condamnat această măsură, comparând triunghiurile galbene cu steaua lui David, însemnul pe care evreii erau nevoiţi să-l coasă pe haine în timpul regimului nazist. “Un lucru scandalos, care stigmatizează,” e de părere Cristophe Louis, preşedintele unei organizaţii pentru drepturile persoanelor fără adăpost. “Să porţi o etichetă care arată lumii întregi ce boli ai nu înseamnă doar un act de discriminare, ci şi o încălcare a confidenţialităţii medicale,” a completat Louis.

Şi Liga pentru Drepturile Omului şi preşedintele francez François Hollande au reacţioneat critic la această decizie a primăriei din Marsilia. “Să-i forţezi pe oamenii fără adăpost să poarte un triunghi galben cu bolile pe care le au este revoltător. Nu trebuie să-i arătăm cu degetul pe săraci,” a mai spus şi ministrul pentru Probleme Sociale.

Justificarea autorităţilor locale care au impus această măsură arată că asistenţilor sociali le va fi mai uşor să lucreze cu cei defavorizaţi, chiar dacă aceştia sunt inconştienţi. Până în prezent, au fost emise peste o sută astfel de carduri, iar reprezentanţii primăriei se declară şocaţi de controversa din jurul cardurilor care, spun ei, salvează vieţi. “Reacţia criticilor nu doar că pune la îndoială nevoia unei scheme de ajutorare a persoanelor fără adăpost, ci şi datoria municipalităţii, a serviciilor sociale şi a voluntarilor care le vin în ajutor,” a spus Xavier Mery, viceprimar al Marsiliei.

Sursa: The Local

Foto: AFP/Anne-Christine Poujoul

Puteţi citi şi:

Ungaria scoate în afara legii persoanele fără adăpost

33 de oraşe americane interzic oamenilor să ofere hrană persoanelor fără adăpost


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger