Oamenii din țările bogate sunt mai deprimați decât cei din țările sărace

0

Vechea zicală că banii nu aduc fericirea pare să fie adevărată nu doar pentru oameni, ci și pentru întreaga societate, potrivit unui nou studiu asupra depresiei. Cercetătorii au aflat că depresia are un efect similar asupra oamenilor din toată lumea, dar națiunile bogate au o incidență mai mare în rândul populației comparativ cu țările cu venit mediu sau sărace.

Cercetătorii au intervievat 89.000 de oameni din țări bogate precum Franța, Germania, Belgia, Statele Unite și Japonia, dar și din țări sărace precum Columbia, India, China, Mexic și Africa de Sud. În medie, 15% din populația din națiunile mai bogate suferă de depresie de-a lungul vieții comparativ cu 11% din populația din națiunile sărace.

Statele Unite și Franța conduc lista națiunilor cu cei mai mulți cetățeni deprimați cu o prevalență a depresiei de cinci ori mai mare ca în Mexic sau China.

“Am fost uimiți de diferența dintre țările bogate și cele sărace”, spune autorul principal al studiului, dr. Evelyn Bromet, profesor de psihiatrie la Univesitatea de Stat din New York.

Cercetătorii au fost uimiți, în mod special, de asemănarea impactului depresiei asupra oamenilor din diferițe colțuri ale lumii. Și ucrainienii și japonezii, spre exemplu, erau afectați negativ în același mod – depresia le afectează capacitatea de muncă, abilitatea de a avea relații semnificative și în general, cheful de viață.

Este imposibil de spus de ce și cum poate influența negativ venitul mare al unei țări fericirea cetățenilor. “Țările mai bogate sunt țări industrializate în care oamenii se bazează mai puțin pe sprijinul familiei pentru orice de la îngrijirea copiilor la sfaturi referitoare la căsnicie. Și se cunoaște importanța sprijinului social ca factor de protecție împotriva depresiei’, explică dr. Sudeepta Varma, profesor de psihiatrie. “Cred, de asemenea, că oamenii din țările mai sărace apelează la credință și spiritualitate pentru sprijin, ceea ce le oferă protecție împotriva depresiei”, mai spune aceasta.

O altă ipoteză ar fi așteptările. Într-o țară bogată diferențele de venit între cetățeni sunt mai mari, astfel că și dezamăgirea de a nu ajunge la un standard foarte înalt este mai mare, spre deosebire de țările sărace, unde standardul nu este foarte ridicat și mai ușor de atins.

De asemenea, cercetătorii au în vedere faptul că în țările sărace, sănătatea mintală nu este un subiect foarte popular, iar interviul, același pentru toată lumea, ar putea să fi pierdut unele aspecte ale depresiei din cultura asiatică, spre exemplu.

Foto: Flickr / Hussain Khorsheed

Sursa: ABC News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger