Studiu: Oamenii din clasa superioară sunt mai predispuşi la comportamente imorale

5

Oamenii din păturile bogate ale ierarhiei sociale prezintă o tendinţă mai mare de a încălca legea atunci când conduc sau de a minţi pentru a obţine câştiguri financiare, susţine o nouă cercetare a Universităţii din California, Berkeley. În alte cuvinte, clasa superioară pare să fie mai înclinată decât păturile sociale mai sărace spre comportamente care nu sunt etice şi crede că lăcomia e bună.

 

 

Pentru a analiza modul în care clasa este asociată cu comportamentul etic, un doctorand în psihologie de la universitatea mai sus amintită, Paul Piff, a investigat tendiţele etice ale peste 1.000 de indivizi din clasa de jos, din cea de mijloc şi din cea de sus. Participanţii la studiu şi-au evaluat apartenenţa la o clasă socială folosind scara MacArthur privind statutul socio-economic şi au completat sondaje privind atitudinile legate de lipsa de scrupule şi lăcomie. Totodată, voluntarii care au fost implicaţi în şapte studii, au îndeplinit sarcini menite să le măsoare adevăratele comportamente imorale.

În cadrul a două experimente care au analizat comportamentul la volan, şoferii din clasa de sus au prezentat o tendinţă de patru ori mai mare decât ceilalţi de a tăia calea altor automobilişti într-o intersecţie aglomerată, cu patru benzi, şi o tendinţă de trei ori mai mare de a-i reteza calea unui pieton care se pregăteşte să traverseze strada pe trecerea de pietoni. În cadrul unui alt studiu, voluntarii din clasa de sus cărora le-au fost prezentate scenarii ilustrând comportamente imorale au declarat că reproduc la rândul lor tipurile respective de comportamente.

Partipanţii la un al patrulea studiu au fost testaţi într-un laborator în care exista un borcan cu dulciuri rezervat copiilor aflaţi în vizită, fiind îndemnaţi să ia o bomboană sau două. Cei din clasa de sus s-au servit cu o cantitate de două ori mai mare decât voluntarii din celelalte clase sociale. În al cincilea experiment, participanţii au primit rolul unui angajator care negocia un salariu cu un candidat în căutare de job pe termen lung. Li s-a spus, printre altele, că slujba respectivă va fi eliminată în curând şi că erau liberi să-i precizeze sau nu această informaţie candidatului. Voluntarii din clasa de sus au prezentat o tendinţă mai mare de a ascunde această informaţie.

În cel de-al şaselea studiu, participanţi au jucat un joc de zaruri computerizat care îi permitea fiecăruia 5 aruncări, după care au fost îndemnaţi să-şi comunice rezultatele, cel care înregistra scorul cel mai mare urmând să primească un premiu în bani. Jucătorii nu ştiau însă că jocul fusese măsluit astfel încât nici unul dintre ei să depăşească scorul de 12 puncte. Voluntarii din clasa superioară au comunicat însă rezultate mai mari decât era posibil, ceea ce a indicat o mai mare predispoziţie la trişat.

Ultimul studiu a aflat că atitudinile privind lăcomia reprezintă cel mai important indicator al comportamentelor imorale. Participanţii au fost instruiţi să vadă avantajele lăcomiei, după care le-au fost prezentate scenarii ilustrând comportamente neadecvate la locul de muncă, cum ar fi furtul de bani, acceptarea de şpăgi sau suprataxarea clienţilor. S-a dovedit că până şi participanţii din celelalte clase sociale decât cea de sus, alături de cei din această categorie, au dovedit o înclinaţie spre comportamente imorale după ce au fost setaţi să vadă beneficiile lăcomiei.

Doctorandul american spune că aceste tendinţe se datorează diferenţei de valori sociale dintre clasele mai sus amintite.

Sursa: Physorg

Foto: Flickr/Muffet


5 comentarii

 1. Un doctorat cu un subiect debil = rezultate debile…

  Viata în societate du-i linearä, oamenii nu sunt masini, rezultatele testelor nu sunt mecanice!!!

  …Pe urmä, luarea în considerare a unui “esantion uman” de 1.000 de personae – probabil toate americane – pentru a ne aräta “esenta rea si perversä” a Omului, nu relevä de nimic altceva, decât de posibilitatea de a alege un subiect de doctorat NULISIM! …Dar asta-i America… TARA TUTUROR POSIBILITÄZTILOR!!!

  … Pe când “lumea e pe cale sä-si piardä mintile” – revizat de expertii Pentagonului? …Sau “2012 – subiect de studiu pentru aztecii literati” (lucrare prezentatä în 2013, pe Marte???

 2. Pe un subiect similar trebuie vazut documentarul “BBC Horizon – Are You Good or Evil?”

  Ca sa fiu mai pe subiect, in documentar se fac testari ample pe un esantion de persoane provenit din mediul business (numai directori, CEOs si alte pozitii de rang inalt in cadrul companiilor multinationale) in urma carora reiese ca in acest mediu sunt de 4 ori mai multe persoane cu anumite trasaturi comune sociopatilor/psihopatilor decat in alte medii/domenii de activitate sau tipologii de organizatii.

  Cumva, aparatul corporatist functioneaza si isi asigura continuitatea si mai ales expansiunea tocmai prin niste trasaturi de personalitate ca insensibilitatea, incapacitatea de a simti empatie, lipsa de moralitate, etc. dar si anumite trasaturi fiziologice. In fine, asta e numai una din concluziile mele; pentru cele ale realizatorilor documentarului vi-l recomand cu caldura! 🙂

 3. Cu multa placere! Nu stiu de ce, dar nu sunt surprins deloc de o asemenea tendinta.

  Singura rezolvare posibila pentru acest cerc vicios ar fi reglementarea statutului de persoana juridica cu scop comercial in asa fel incat el sa fie considerat un fel de licenta, care la un moment dat sa expire. Altfel ramanem in situatia in care puterea persoanelor fizice muritoare nu va putea niciodata sa o egalexe pe cea a persoanelor juridice nemuritoare prin statut.

  E normal ca intr-un asemenea dezechilibru sa se creeze pozitii de putere (functii de conducere in cadrul firmelor/corporatiilor/multinationalelor – spuneti-le cum vreti) si, dupa cum ne-a fost dovedit de nenumarate ori pana acum, puterea corupe.

  As avea mai multe de spus despre cum ar putea functiona un asemenea sistem dar, in fine, poate imi voi face timp sa fac o lucrare pe tema asta, candva.

  Felicitari oricum pentru acest site, il urmaresc zilnic! 🙂

 4. Pingback: 10 lucruri pe care știința ni le-a demonstrat despre fericire în 2012 | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger