Oamenii devin mai deştepţi sau mai proşti?

0

În ce direcţie merge umanitatea: înspre a fi mai inteligentă sau dimpotrivă? Răspunsul, spun oamenii de ştiinţă, ar putea fi oricare din cele două variante. Studii recente spun că, deşi testele de IQ indică scoruri remarcabile la nivel de indivizi, potenţialul genetic al omenirii pentru inteligenţă ar putea fi în declin.

 

 

„Nu este vorba doar de faptul că inteligenţa merge în sus sau în jos. Diferite părţi ale inteligenţei umane se pot schimba în moduri variate”, susţine psihologul Michael Woodley, de la Universitatea Umea din Suedia, care a coordonat studiul citat. O altă concluzie a studiului este că deşteptăciunea nu poate fi definită la fel peste tot: ceea ce face o persoană inteligentă în Africa poate fi complet inutil în centrele financiare din Hong Kong. Există multe dovezi concrete în jurul nostru că am evoluat, ca oameni, la capitolul inteligenţă – de la telefoanele inteligente la transplanturi de inimă. Dincolo de astfel de exemple, ştiinţa mai citează şi efectul Flynn (numit astfel după profesorul şi cercetătorul James Flynn din Noua Zeelandă): peste tot în lume, generaţiile tinere se descurcă mai bine la testele IQ concepute pentru generaţiile anterioare decât s-au descurcat cei cărora li s-au adresat acele teste. Ca medie, creşterea este de trei puncte în plus (în termeni de IQ) pe deceniu.

Flynn şi colegii săi consideră că scorurile crescute în materie de IQ reflectă îmbunătăţirea mediilor moderne, pentru că IQ-ul este în parte moştenire şi în parte context: un copil care are oportunităţi de a studia va avea un IQ mai ridicat mai târziu în viaţă. O alimentaţie mai bună, alte metode de stimulare, educaţie mai bună – toate ar putea explica efectul Flynn, spun cercetătorii. În plus, oamenii moderni gândesc mult mai abstract decât cei de acum două secole, fac alte tipuri de conexiuni, ceea ce arată că, practic, în timp, s-a schimbat şi modul în care oamenii se raportează la sau abordează testele IQ. Există, însă, şi cercetători care consideră că omenirea nu devine mai deşteaptă, ci se prosteşte.

 

Detaliile vă invităm să le citiţi aici.

 

Sursa şi foto: Live Science


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger