Oamenii de știință susțin că au descoperit cum transportau egiptenii pietre uriașe prin deșert

0

Cercetători de la fundația FOM Foundation și de la Universitatea Amsterdam susțin că au descoperit cum vechii egipteni transportau, prin deșert, pietrele uriașe folosite la construcția piramidelor. Ei au derulat diverse experimente în condiții simulate similare celor din deșert și au constatat că secretul constă în umiditatea nisipului.

 

Ancient Egyptians, ancient Egypt building technique, Egypt pyramids, Egypt Giza pyramids, ancient pyramids stones, ancient building techniques, FOM Foundation, University of Amsterdam

 

Specialiștii în egiptologie au descoperit cum vechii egipteni transportau încărcături grele de la carierele de piatră până la locul construcției unei piramide, cu ajutorul barjelor, dar cum anume reușeau să mute pietre uriașe, grele de peste două tone, dintr-un capăt în altul al deșertului, a fost, până acum, o dilemă fără răspuns pentru oamenii de știință și pentru inginerii specialiști în mecanică. Dar, recent, cercetători de la Universitatea Amsterdam au realizat diverse experimente și au anunțat o concluzie: vechii egipteni probabil umezeau nisipul pentru ca mijloacele lor de transport să alunece pe el fără să se scufunde.

Cercetarea a demonstrat că, umezit într-un anumit grad, nisipul își dublează fermitatea; iar, datorită unor mici picături de apă care leagă grăunțele de nisip prin atracție capilară, frecarea este redusă la jumătate, la fel și forța necesară pentru tragerea vehiculului (un fel de sanie). Concluzia oamenilor de știință este confirmată și de un străvechi desen descoperit în mormântul lui Djehutihotep: imaginea include o reprezentare a unui sclav care toarnă lichid pe nisip, în fața unei astfel de sănii care traversează deșertul.

 

Mai multe detalii: FOM Foundation

 

Sursa: Gizmodo

Foto: IH

 

Puteți citi și:

Știința confirmă: „Evanghelia soției lui Iisus” nu este un fals

Un studiu NASA prezice colapsul iminent al civilizației industriale

FOTO Instalație de artă din nisip, vizibilă după 17 ani

Beduinii din Sinai cresc opiu ca să trăiască


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger