Oamenii de știință l-au descoperit pe “Fratele Soare”

0

Oamenii de știință știu de multă vreme că stelele nu se nasc una după alta, în izloare, ci toate odată, în “creșe” uriașe, scrie Time.com. În cazul Soarelui, asta s-a întâmplat acum circa 4.6 miliarde de ani, când un nor molecular imens, alcătuit din gaz și praf interstelare, s-a destrămat sub forța gravității și s-a încălzit până când cele mai dense și mai fierbinți aglomerări de materie au izbucnit în flăcări termonucleare și au început să strălucească. Soarele are între 1.000 și 10.000 de frați și surori, care au cutreierat în alte părți ale galaxiei și n-au mai fost văzuți. Acum, cercetătorii de la Universitatea din Texas, Austin, l-au depistat pe unul dintre ei/ele – steaua HD 162826, aflată la circa 110 ani-lumină de Terra, aproape de constelația Lira.

 

Captură video Slate.com

 

Fiecare nor molecular din spatele formării stelelor are o compoziție chimică ușor diferită, în funcție de vârsta și poziția în galaxie, un soi de ADN cosmic transmis stelelor care se nasc din ei. Teoretic, dacă se găsesc două stele cu același ADN cosmic, înseamnă că sunt surori. Practic, însă, lucrurile sunt mai complicate, și asta pentru că amprentele “genetice” cu pricina nu pot fi măsurate cu precizie absolută iar doi nori moleculari pot fi îndeajuns de asemănători încât să-i păcălească pe astronomi. După ce au identificat 30 de posibili candidați în căutările lor anterioare, cercetătorii din Texas au mers mai departe și au măsurat distanța exactă a acestor candidați față de Soare și mișcarea lor, ceea ce le-a permis să reconstruiască drumul stelelor în spațiu de când au început să cutreiere prin galaxie.

La final, HD 162826 a ieșit în fruntea listei. Astrul proaspăt identificat nu este fratele Soarelui nostru, fiind cu circa 15% mai masiv decât el; un lucru normal, având în vedere că din norii moleculari se nasc stele de dimensiuni variate. Ivan Ramirez, liderul echipei de cercetare, a descoperit un corp ceresc aproape geamăn cu Soarele în 2007, însă era cu circa 1 miliard de ani mai tânăr și se născuse dintr-un alt nor. Potrivit publicației americane, e surprinzător că astronomii au găsit o rudă a Soarelui, și asta pentru că frații și surorile lui ar fi putut migra la mii de ani-lumină distanță de locul nașterii. Aflați mai multe pe Time.com.

 

Puteți accesa și:

NASA a descoperit 715 planete noi

Primul Pământ extraterestru va fi depistat în 2013

Prima simulare realistă a Universului


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger