Oamenii de știință încearcă să reducă somnul de opt ore

0

Dacă am dormi mai puțin decât cele opt ore recomandate, dar la fel de bine, am avea cu 50% mai multă viață conștientă și mai mult timp la dispoziție pentru activitățile noastre. Oamenii de știință au dezvoltat deja noi tehnologii prin care încearcă să îmbunătățească eficiența somnului și să reducă numărul de ore pe care i le dedicăm.

 

Flickr/Ed Yourdon

 

Într-un eseu publicat în revista Aeon și citat de Fascoexist.com, jurnalista și autoarea americană Jessa Gamble susține că recomandarea de a dormi opt ore pe noapte este construită cultural. Chiar dacă este o metodă bună de revitalizare a organismului și a minții, nu există nici un motiv să facem asta în timpul nopții, mai ales dacă există o metodă mai eficientă. În prezent, cercetătorii caută dincolo de stimulenți chimici care să reducă somnolența, mai exact caută metode de a îmbunătăți somnul în sine.

O companie din California, Advanced Brain Monitoring, lucrează, de exemplu, cu Agenția de Cercetare pentru Proiecte Avansate a Departamentului Apărării la dezvoltarea unei măști care comprimă somnul îm cele mai tonice etape ale lui. Masca, numită Somneo Sleep Trainer, oferă posibilitatea unor reprize de somn strategice în medii mobile, eliminând zgomotul ambiental și distragerile vizuale. Dispozitivul este dotat cu un element de încălzire situat în jurul ochilor, în baza ideii dovedite științific că încălzirea facială îi ajută pe oameni să adoarmă. Totodată, are incorporată și o lumină albastră care se intensifică progresiv pe măsură ce se aproprie alarma trezirii și care înăbușe hormonul melatonină, asociat somnului și implicat în reglarea ritmului circadian, pentru ca utilizatorul să nu se trezească buimac.

Alte metode includ transmiterea unor mici curenți electrici în zone cerebrale importante pentru reglarea somnului. Una din ele, de exemplu, se axează pe cortexul prefrontal dorsolateral și transmite o mică pișcătură; după 30 de minute, subiecții sunt perfect treji și capabili să învețe abilități de căutare vizuală la o viteză dublă față de cea normală. Totodată, ei dorm mai bine după, experimentând perioade de trezire mai scurte și reprize de somn adânc mai lungi. Alta, numită stimulare magnetică transcraniană, îi trimite pe utilizatori mai repede în faza somnului adânc prin apăsarea unui singur buton, asigurând astfel beneficiile mentale și fizice ale somnului într-o repriză redusă la jumătate. Mai exact, oamenii care dorm patru ore se simt la fel ca cei care dorm o noapte întreagă.

Aflați mai multe pe Aeon.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger