Oamenii de ştiinţă explică misterul plămânilor “curaţi” în cazul unor fumători înrăiţi

2

Uneori, medicina întâlneşte cazuri de fumători care nu au lăsat ţigara o viaţă întreagă, dar, cu toate acestea, au plămânii “curaţi”. Cum se explică acest lucru? Cercetători ai Medical Research Council din Marea Britanie au rezolvat misterul.

Studiul a cuprins peste 50.000 de persoane şi a relevat că în ADN-ul unor persoane existau mutaţii genetice care au susţinut şi prelungit funcţionarea normală a plămânilor, mascând impactul sever al fumatului asupra organelor. Cazurile, însă, nu sunt multe, iar descoperirea cercetătorilor, deşi ar putea ajuta la inventarea unor noi medicamente care să ajute funcţionarea plămânilor persoanelor bolnave, nu trebuie să încurajeze fumatul: renunţarea la fumat rămâne cea mai sigură metodă de a avea din nou plămâni buni. “Mulţi fumători, nu toţi, dar mulţi, vor dezvolta boli de plămâni. Dar la fel o vor face şi oameni care nu s-au atins niciodată de o ţigară”, spun oamenii de ştiinţă.

Modificarea genetică ce favoriza fumătorii să aibă în continuare plămâni curaţi, funcţionali, acţiona asupra modului în care creşteau plămânii şi asupra modului în care aceste organe reacţionau la leziuni. “Nu este vorba de vreo magie care să ofere protecţie în faţa fumului, plămânii tot nesănătoşi sunt, doar că se prezintă altfel”, explică profesorul Martin Tobin, unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu. Aceştia au descoperit şi părţi ale codului genetic care erau mai des întâlnite în cazul fumătorilor decât în cel al nefumătorilor, părţi care sunt responsabile de alterarea funcţionării creierului, mai ales de cât de uşor poate deveni dependent de nicotină. Descoperirile studiului au fost publicate în revista Lancet Respiratory Medicine.

Sursa şi mai multe detalii: BBC


2 comentarii

  1. poate spun si ce incidenta are aceasta mutatie: 1 la 10 mii. Asa continuati sa fumati, dar departe de alti oameni. Cancerul de plamani este cel mai ‘letal’ cancer, diagnosticul e urmat din scurt de deces. Si inclusiv rudele de fumatori sunt atinse, inhalatul fumului e o problema, dar si hainele/peretii/obiectele impregnate cu fum sunt o alta problema. Chiar daca un fumator a aerisit, camera/mobila/tapiteria ramane impregnata de miros pt mult timp.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger