Milenii la rând, specialiștii în ierburi din China au tratat malaria cu Chang Shan, un extract din rădăcina unui soi de hortensie care crește în Tibet și Nepal. Studiile recente au arătat că, pe lângă tratarea malariei, extractul în cauză diminuează formarea cicatricilor, tratează scleroza multiplă și încetinește evoluția cancerului.
Oamenii de știință au bănuit că puterile extractului se trag din febrifugină, substanța sa activă, așa că, împărțiți în două echipe de cercetare, au studiat compuși derivați din ea pentru a-și explica cum funcționează extractul. Rezultatele lor prezintă și metode de recoltare a leacului vegetal pentru tratarea unei game variate de afecțiuni medicale.
Pentru a descoperi secretele moleculare ale extracului, cercetătorii de la Harvard School of Dental Medicine și o serie de colaboratori internaționalt au analizat modificările moleculare produse de halofuginonă, un derivat al febrifuginei despre care aflaseră, de-a lungul anilor, că blochează producerea unei clase dăunătoare de celulue imunitare, numite Th17, prin crearea unei căi de răspuns la stres. Acestea din urmă sunt implicate în multe afecțiuni autoimune, precum boala inflamatorie intestinală, artrita reumatoidă sau psoriazisul. Recent, echipa internațională a arătat că halofuginona restrânge activitatea unei enzime implicată în producerea de proteine, ceea ce activează calea de răspuns la stres și blochează producția de Th17 și a altor tipuri de celule cu rol în declanșarea inflamării. Rezultatele explică gama variată de efecte terapeutice ale substanței derivate din extracul de rădăcină.
Celălalt studiu, realizat de oamenii de știință de la Scripps Research Institute, SUA, s-a axat pe modul în care halofuginona se prinde de enzima mai sus amintită și a depistat molecula care facilitează acest proces. În urma lui, cercetătorii au realizat o schiță a structurii leacului băbesc ce poate fi folosită în dezvoltarea unor medicamente pentru tratarea altor boli.
Sursa: Livescience