Oamenii de știință demitizează teorii vechi ale dietelor

0

Decenii la rând, medicii le-au dat sfaturi oamenilor care voiau să piardă în greutate pornind de la presupoziția că dacă cineva își reduce consumul caloric zilnic cu 500 de calorii, va slăbi într-un ritm de circa 0,5 kg pe lună. Această ipoteză pare însă să fie greșită; a ține dietă e mai greu decât se credea.

Dacă renunțați, de exemplu, la consumul unui baton de ciocoloată în fiecare zi, veți pierde doar o treime din greutatea pe care experții se așteptau până acum să o pierdeți. Cel puțin asta au descoperit oamenii de știință de la Institutul Național de Sănătate din SUA împreună cu cei de la Insitutul Național pentru Diabet și Boli Digestive și de Rinichi, care au implementat un nou sistem de măsurare a kilogramelor pierdute în urma unei diete. Acesta, în comparație cu metoda de până acum, ia în calcul și schimbările suferite de metabolism și diferențele dintre oamenii supraponderali și cei slabi. Sistemul arată că oamenii mai grei au tendința să piardă din greutate mai repede decât oamenii mai subțiri supuși aceleiași diete chiar dacă le va lua mai mult timp să-și atingă obiectivul decât celor care pornesc la drum cu mai puține kg.

Majoritatea oamenilor supuși ating climaxul pierderii greutății după șase-opt luni, iar specialiștii au crezut până acum că este vorba de un efect natural rezultat din încetinirea metabolismului. Însă noile dovezi arată că oamenilor le e greu să țină dietă mai mult de șase luni, acesta fiind motivul pentru care nu mai pierd din greutate. Efectul natural mai sus amintit intervine mult mai târziu, după doi sau trei ani. Cercetătorii mai spun că nu există nici o diferență între dietele care modifică ponderea de grăsimi, proteine și carbohidrați, toate dietele rezultând în aceeași pierdere de greutate, cel puțin pe termen scurt. Despre efectele pe termen lung, spun ei, se știe prea puțin.

Sursa: Independent

Foto: Flickr/lydiashiningbrightly

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger