Oamenii de stiinta au identificat genele codeinei si morfinei

4

Cercetatorii canadieni au identificat cele doua gene din opiul extras din maci care determina producerea de codeina si morfina, doua dintre cele mai importante medicamente din arsenalul medicilor. Noua descoperire ar putea duce la fabricarea mai ieftina a acestor calamante, pentru ca nu ar mai fi nevoie de campuri intregi de maci.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Calgary, Canada, au identificat cele doua gene din setul de 23.000 existente intr-o floare de mac, scrie The Guardian, punand capat unor cautari vechi de 50 de ani. Acum spera sa le transfere la microbi, care pot fi crescuti in bazine si pot asigura productia unei cantitati uriase de asemenea medicamente. Asta ar implica doar o mica parte din costurile impuse de agricultura si procesarea macilor din care este extras opiul.

Microbii sunt folositi deja in industria medicala pentru productia in masa a insulinei sintetice pentru diabetici si a steroizilor folositi la tratarea artritei reumatoide, care afecteaza articulatiile. Utilizarea lor pentru productia codeinei si a morfinei ar fi un pas deosebit de important, spun cercetatorii, din moment ce substantele au avut un impact urias asupra omenirii in ultimele milenii.

Codeina este un alcaloid (substanta organica toxica) extras din opiu si intrebuintat ca medicament pentru inlaturarea sau calmarea temporara a tusei. Morfina se gaseste in cantitati mai mari in opiu si este un alcaloid utilizat drept calmant, narcotic sau stupefiant.

Totodata, cercetatorii canadieni spun ca noua descoperire poate duce si la altoirea macilor din care este extras opiul astfel incat sa nu mai produca morfina, substanta sintetizata pentru obtinerea heroinei si exoportata din Afganistan, in principal, dar si din alte tari.

Foto: Agricultori afgani intr-un lan de maci (Reuters)

Tags:4 comentarii

 1. Va dati seama cat vor plati producatorii de droguri ilegale pentru a pune la punct o astfel de linie de productie. Asta ii va scuti de plantatii care sunt vizibile din satelit sau avion.
  Orice lucru util are si un revers.

 2. suntem jalnici on

  “altoirea macilor din care este extras opiul astfel incat sa nu mai produca morfina” – e nevoie sa descoperim ADN si gene ca sa fim impiedicati sa ne distrugem singuri.
  cred ca dupa secolul asta “religios sau deloc” oamenii ar trebui sa restabileasca relatiile diplomatice cu Cel de sus si sa trimita o delegatie prin care sa ii ceara realcatuirea noastra fara gena razboiului si a puterii, ca demersul anterior cu discernamantul se pare ca nu a functionat.

 3. cu alte cuvinte, sa luam heroina din afganistan si sa o mutam in laboratoare! sa faca bani industria pharma din heroina, nu fraierii aia de afgani!
  cum a ajuns stiinta asta scuza perfecta pentru tot felul de mirsavii…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger