Oamenii de știință au descoperit sute de galaxii ascunse „în spatele” Căii Lactee

0

Astronomii au folosit radiotelescopul Parkes din Australia pentru a aplica o nouă tehnologie de identificare a galaxiilor încă nedescoperite și au detectat, în total, 883 de galaxii într-o rază de 250 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ, dintre care o treime nu mai fuseseră văzute niciodată, scrie Descovery News. Toate se află într-o regiune a spațiului neexplorată până acum, de obicei inaccesibilă telescoapelor, iar descoperirea ar putea contribui la explicarea „Marelui Magnet”, o masă gigantică și misterioasă care atrage înspre ea Calea Lactee și alte sute de mii de galaxii cu o forță gravitațională echivalentă cu cea a unui milion de miliarde de Sori.

Există o serie de teorii care explică acest fenomen, însă a vedea „în spatele” Căii Lactee ar putea aduce indicii foarte concludente privind Marele Magnet, aflat la o distanță de 250 de milioane de ani-lumină de Terra. „Nu înțelegem exact ce împinge această accelerare gravitațională asupra Căii Lactee sau de unde vine ea”, a spus într-un comunicat de presă astronomul Lister Staveley-Smith, de la Centrul Internaţional de Radio-Cercetare Astronomică, instituția care a realizat descoperirea. „Știm că în această regiune se află câteva grupuri mari de galaxii pe care le numim clustere sau superclustere și că întreaga noastră Cale Lactee se îndreaptă spre ele cu o viteză de peste două milioane de kilometri pe oră”.

Animation showing hidden galaxies discovered in the ‘Zone of Avoidance’ from ICRAR on Vimeo.

Staveley-Smith și echipa sa au identificat o serie de structuri noi care ar putea contribui la fluxul în masă al galaxiilor în acea direcție și care ar putea explica mișcarea Căii Lactee: trei concentrații dense de galaxii (NW1, NW2 și NW3) și două noi clustere de galaxii (CW1 și CW2). „Am folosit o gamă variată de tehnici, însă doar observațiile radio ne-au permis să vedem prin stratul cel mai gros de praf cosmic și stele”, a spus Renée Kraan-Korteweg, un colaborator al echipei de cercetare, de la Universitatea din Cape Town, Africa de Sud. „O galaxie conține, în medie, 100 de miliarde de stele, așa că descoperirea a sute de noi galaxii ascunse în spatele Căii Lactee indică o cantitate mare de masă despre care nu știam nimic până acum”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger