Oamenii de știință au decodificat primul genom al africanilor străvechi

0

Cercetătorii britanici au extras ADN dintr-un craniu vechi de 4.500 de ani descoperit în Etiopia și au decodificat pentru prima oară un genom african străvechi, scrie BBC News, comparându-l apoi cu materialul genetic extras de la africanii din prezent pentru a arăta cum s-au amestecat și cum au migrat strămoșii noștri de pe un continent pe altul. Rezultatele cercetării sugerează că, acum 3.000 de ani, a avut loc un val uriaș de migrație din Eurasia în Africa, cu amprente genetice.

Oamenii de știință cred că 25% din ADN-ul africanilor moderni s-ar datora acestui fenomen. „Toate populațiile africane despre care avem date au o componentă semnificativă de descendență eurasiatică”, spune Andrea Manica, de la Universitatea din Cambridge, care a condus cercetarea. Până acum, decodificarea unui genom african străvechi s-a dovedit dificilă din cauza climei fierbinți și umede, care distruge ADN-ul fragil. Rămășițele de 4.500 de ani din Etiopia, care aparțin unui vânător-culegător botezat „omul Mota”, au fost însă bine conservate într-o peșteră și, cel mai important, un os aflat imediat sub ureche a fost găsit intact. Acesta este foarte tare și ține la distanță bacteriile care degradează ADN-ul. Cercetătorii au reușit astfel să extragă mostre „de înaltă calitate”, din care au reconstruit întregul genom al individuluil.

Acesta le-a arătat că omul Mota avea ADN pur african și că strămoșii săi nu migraseră niciodată din Africa. După ce l-au comparat însă cu genomurile africanilor moderni, au observat că materialul genetic de pe continentul lor s-a modificat la circa 1.500 de ani după moartea omului Mota. Studiile genetice au arătat că după marea migrație din Africa, care ar fi avut loc acum 60.000 de ani, unii oameni s-au întors pe continent. Noua cercetare arată însă că, acum 3.000 de ani, a avut loc o migrație mult mai mare decât se credea până acum. Fermierii neolitici din vestul Eurasiei, care au adus agricultura în Europa acum 8.000 de ani, au început să se întoarcă atunci în Africa. „Acum știm că ei însumau un sfert din populația care trăia deja în Africa de Est la acea vreme”, spune Manica. „A fost o întoarcere masivă, o migrație umană considerabilă”.

Nu se știe încă clar ce a cauzat-o, însă e cert că fenomenul a lăsat în urmă amprente genetice. „Ce e destul de remarcabil e faptul că, în Etiopia, în jur de 20%, adică o cincime din genomul oamenilor care trăiesc acolo are de fapt origini eurasiatice, se trage de la acei fermieri”, continuă cercetătoarea. „Lucrurile merg și mai departe, pentru că dacă te duci prin colțurile Africii, în vestul sau în sudul Africii, observi că 5-6% din genomurile populațiilor despre care eram convinși că erau pur africane îi au la origine pe acei fermieri din vestul Eurasiei”. În plus, genele pe care strămoşii acestora le-au preluat de la încrucişarea cu neanderthalienii au fost transmise mai departe africanilor şi pot fi observate şi astăzi. Citiţi mai mult pe BBC News.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger