Oamenii de ştiinţă au "crescut" dinţi din celule de la oameni şi şoareci

0

O echipă de cercetători britanici de la King’s College (Londra) susţine că, în viitor, stomatologii vor putea înlocui dinţii absenţi din gura unui pacient cu dinţi noi, crescuţi din celule recoltate din gingii. Experimentul a fost realizat prin combinarea unor celule de ţesut uman adult din gingii cu celule (de tip diferit) recoltate de la şoareci. Studiul a fost publicat în revista Journal of Dental Research.

 

 

Studiul oamenilor de ştiinţă britanici a folosit celule umane recoltate de la pacienţi adulţi, din ţesuturile gingivale, le-a înmulţit prin creştere în condiţii de laborator şi le-a combinat cu celule mezenchimale recoltate de la şoareci. Rezultatul combinării acestor celule a fost „transplantat” la şoareci şi, astfel, s-au obţinut dinţi hibrizi (umani/de şoareci), care aveau rădăcini viabile (similare celor ale dinţilor naturali). Paşii următori cer existenţa unei surse uşor accesibile de celule mezenchimale umane şi obţinerea unui număr suficient de mostre de laborator, astfel încât metoda propusă să devină o tehnică eficientă pentru clinicile dentare. Potrivit coordonatorului studiului, profesorul Paul Sharpe, acest tip de celule poate fi găsit în pulpa măselei de minte, dar şi în alte locuri, însă dificultatea constă în a le obţine în număr mare.

„Lucrăm la a identifica un mecanism simplu de a obţine aceste celule. Provocarea majoră este să găsim un mod de a cultiva celule mezenchimale umane adulte care să dea naştere rădăcinilor dentare – momentan putem face asta doar cu celule embrionare”, a explicat Sharpe. El speră ca, într-o bună zi, tehnologia pe care o dezvoltă să înlocuiască total actualele implanturi dentare, care nu pot reproduce structura naturală a rădăcinii unui dinte. În plus, mişcarea din timpul mestecatului sau alte mişcări ale gurii pot influenţa poziţia implantului în os. „Dacă tehnologia noastră va funcţiona, va avea cam acelaşi preţ ca şi un implant dentar, aşa că trebuie să găsim şi modalităţi de a o face mai accesibilă, adică mai ieftină”, susţine Sharpe.

 

Sursa şi mai multe detalii: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger