Oamenii deștiință au creat primele găini modificate genetic care rezistă gripei

3

Cercetătorii britanici au inserat o genă artificială în organismul găinilor, care la rândul ei a introdus o mică parte din virusul gripei aviare în celulele păsărilor. Acestea au fost infectate, însă au transmis mai departe virusul într-un mod inofensiv. Oamenii de știință susțin că modificarea genetică la care au apelat nu este dăunătoare nici oamenilor care mănâncă găinile astfel infectate și spun că este posibilă crearea unor animale de fermă modificate genetic astfel încât să reziste și altor boli virale, nu numai gripei aviare.

Profesorul Helen Sang de la Universitatea din Edinburgh spune pentru BBC News că modificarea genetică este o modalitate mult mai bună de protecție împotriva bolilor virale decât vaccinarea, și asta pentru că tehnica funcționează chiar și atunci când virusul suferă mutații. „Ea poate proteja o întreagă fermă împotriva infestării cu gripă aviară”, susține ea. „Este o veste bună, pentru că gripa aviară este o adevărată provocare pentru producția de carne de pui, iar dacă [această tehnică] ar fi introdusă în procesul de înmulțire a păsărilor, ar proteja producția la scară largă de gripa aviară”.

Echipa de cercetare spune că, în principiu, tehnica poate fi folosită pentru a proteja orice animal de formă de orice tip de boală virală, pentru a spori producția alimentară și a reduce costurile de producție. „Tehnologiile modificării genetice ne permit să introducem gene noi, care nu există în natură, dar care sunt bazate pe cunoștințele noastre detaliate despre biologia moleculară a virusurilor”, spune dr. Laurence Tiley, de la Universitatea din Cambridge, co-autorul cercetării. Totodată, aceste tehnici ar putea aduce beneficii și pentru sănătatea umană, spune Helen Sang. Dacă tot mai puține animale vor fi purtătoare de virusurui, atunci se vor reduce și șansele ca aceste virusurui să sufere mutații și să devină letale pentru oameni.

Cu toate acestea, alți specialiști spun că mai este nevoie de cercetare pentru evaluarea impactului pe termen a modificării genetice asupra animalelor de fermă înainte că producătorii alimentari să ia în considerare această tehnică. Apoi va fi nevoie de o dezbatere publică pentru a vedea care este părerea consumatorilor. În plus, Tim Elsdale, care deține o fermă organică în East Sussex, spune că este mai bine ca fermierii să evite îmbolnăvirea animalelor prin practici eficiente de fermierit decât să apeleze la modificarea genetică.

Foto: EPA

Citiți și:

400.000 de pui de găină au fost uciși de o fermă falimentară din Rusia

Oamenii de știință au dezvoltat un indicator din plastic care îi avertizează pe consumatori când expiră produsele

Vouchere pentru britanicii care vor să mănâce sănătos

Se strică sau nu produsele de tip fast food?

Tags:Advertisment ad adsense adlogger