Oamenii cu greutate medie sunt pe cale de dispariție

0

În toată lumea, oamenii fie sunt grași, fie nu au ce mânca, iar cei cu mijlocul mediu sunt tot mai puțini. Acesta e trendul observat de cercetătorii de la Harvard School of Public Health și de la Universitatea din Toronto, scrie fastcoexist, mai exact acela că, pe măsură ce veniturile și calitatea vieții cresc, oamenii cresc și ei în greutate și ajung obezi, în timp ce indivizii săraci și subnutriți rămân săraci și subnutriți.

 

 

Potrivit cercetătorilor, pe măsură ce o țară se dezvoltă economic, toți se așteaptă, probabil, ca mare parte din populația ei subponderală să ajungă la un indice al masei corporale (IMC) mediu. Ei au observat însă că oamenii cu greutate medie sunt pe cale de dispariție, majoritatea indivizilor de pe glob fiind divizați între supraponderabilitate și subnutriție.

Acest trend al extremelor corporale, spun autorii studiului, va fi o mare provocare pentru inițiatorii de politici publice, care vor trebui să-și echilibreze prioritățile între adresarea problemelor de sănătate ale subponderalilor, care se întâmplă să fie săraci, și cea a problemelor pe care le au supraponderalii și obezii din upper middle-class și pătura bogată.

Oamenii de știință au analizat indicele masei corporale al 730.000 de femei din 37 de țări, potrivit Eurekalert, în perioada 1991-2008 și au observat că pe măsură ce IMC-ul mediu crește, numărul femeilor supraponderale și obeze urcă într-un ritm mult mai rapid decât scade numărul subponderalelor. IMC este un indicator al grăsimii trupești care se calculează împărțind greutatea în kilograme a unei persoane la înălțimea ei în metri pătrați. Obezității îi este atribuit un indice de peste 30kg/m2. Spre deosebire de oamenii cu o greutate normală și sănătoasă (între 18,5 și 24,9kg/m2), obezii și supraponderalii (care au un indice cuprins între 25 și 29,9kg/m2) prezintă un risc sporit de diabet, afecțiuni cardiace și atac cerebral și mor de regulă mai tineri. Subponderalii (care au un IMC de mai puțin de 18,5kg/m2) prezintă la rândul lor un risc ridicat de a muri, cel mai probabil de la complicațiile asociate cu subnutriția.

Studiul a fost realizat pe țări în curs de dezvoltare, iar următorul obiectiv al autorilor este să îl aplice și în state mai dezvoltate economic.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger