Oamenii care vorbesc cu ei înşişi nu sunt nebuni, sunt genii

0

Se pare că a vorbi cu tine însuţi nu este un semn de nebunie, ci o marcă a genialităţii. Sau, spune un studiu, cel puţin o activitate benefică omului, care creşte eficienţa creierului. Diverse mărturii adunate din lume arată că oamenii consideraţi cei mai inteligenţi în domeniul lor de activitate obişnuiau să vorbească cu ei înşişi. Inclusiv Albert Einstein, scrie Einstein.org.

Într-un studiu publicat de revista Quarterly Journal of Experimental Psychology, psihologii Daniel Swigley şi Gary Lupya prezintă ipoteza că a vorbi cu tine însuţi este un act benefic. Ca să ajungă la această concluzie, ei au făcut un experiment cu 20 de persoane, descris de Live Science, în urma căruia a rezultat că a spune unor lucruri pe nume cu voce tare ajută la memorie şi, astfel, activitatea depusă de om devine mai eficientă. Spre exemplu, atunci când cauţi un obiect prin casă ori într-un magazin: şansele de a găsi ceea ce cauţi cresc dacă exprimi cu voce tare, către tine, ceea ce cauţi.

Când suntem copii, învăţăm multe vorbind cu noi înşine. Copiii învaţă să vorbească ascultând şi imitând adulţii; ei îşi dezvoltă abilităţile verbale prin exerciţiu, iar asta o fac şi singuri. Este important să ne auzim vocea înainte să învăţăm cum să o folosim, susţin oamenii de ştiinţă. Tot Live Science scrie: “Vorbitul cu el însuşi poate ghida comportamentul unui copil, spre exemplu când are de rezolvat o problemă sau de îndeplinit o sarcină, cum ar fi să îşi lege şireturile”. Astfel, dacă îşi explică acţiunea pe care o face, copilul îşi va aminti, pe viitor, cum trebuie rezolvată problema.

A vorbi cu tine însuţi ajută la organizarea gândurilor şi la validarea unor decizii importante şi dificile, de regulă. De asemenea, ne poate ajuta să ne atingem scopurile care ni se par greu de realizat. Lucrurile pot părea mai uşoare dacă le exprimăm direct, vorbind despre paşii pe care trebuie să îi facem ca să ajungem unde ne dorim. Totodată, a vorbi cu tine însuţi înseamnă că eşti încrezător în propriile puteri şi independent: nu te bazezi pe alte persoane când vine vorba să realizezi ceva şi nici când vrei să afli ce îţi doreşti şi ce vrei să faci.

Sursa şi mai multe detalii: Elite Daily


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger