Oamenii care roşesc sunt judecaţi mai blând

0

Deşi e unul dintre cele mai nedorite moment, roşitul are şi beneficii – persoanele care se înroşesc după ce fac o gafă sunt mai de încredere şi sunt judecate mai puţin aspru decât cei care nu roşesc, arată un studiu citat de MSNBC.

În cadrul studiului, 196 de participanţi cu vârste între 17 şi 44 de ani au luat parte la un joc online. În prima rundă a jocului, un oponent virtual coopera cu participantul şi ambii au împărţit câştigul. In a doua rundă, oponentul şi-a schimbat strategia şi a câştigat mai mult decât jucătorul real.

După ambele runde ale jocului, participanţii au văzut fotografii ale oponentului virtual care era o femeie având una dintre patru expresii: neutră, neutră cu o roşeaţă în obraji, jenă şi jenă cu roşeaţă. Când subiecţii au fost rugaţi să judece oponentul pe baza fotografiilor, aceştia au fost mai blânzi cu ea când aceasta roşea.

”Când faci ceva greşit, oamenii te plac mai mult dacă roşeşti”, spune Corine Dijk, profesor de psihologie la Universitatea din Amsterdam, autorul principal al studiului.

Charles Darwin a descris îmbujorarea ca fiind una dintre cele mai umane expresii şi o reactie asupra căreia nu avem control. Culoarea care apare pe gât, se extinde pe obraji, frunte şi urechi este urmarea unei greşeli, a expunerii unui secret sau unui compliment.

Foto: Reuters

Citiți si:

Profii se fac de râs pe Facebook, sub privirile elevilor

De unde se trage jena?

Femeile se simt grase când se uită în oglindă indiferent de greutate

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger