Oamenii care dau voce puternică civismului din România

0

Cea de-a IX-a ediţie a Galei Premiilor Participării Publice, evenimentul anual organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, a premiat 13 dintre cele cele mai eficiente acţiuni civice şi campanii de advocacy de anul trecut, din România.

Mesajul ediţiei din acest an – “Activismul te prinde câteodată nepregătit, dar rareori singur” îndeamnă la solidaritate pentru acţiunile civice care nu au vizibilitate în rândul publicului larg şi în mass-media, dar care pe termen lung au impact pozitiv asupra diverselor comunităţi din România. 

„La Gala de anul acesta vorbim despre solidaritate și putere colectivă. Credem că trebuie să depășim momentul de pesimism. Trebuie să găsim căi noi care să facă demersurile noastre mai puternice, în lupta asta pentru un mod de guvernare în care cetățenii sunt în centru. Credem că solidaritatea între activiștii din fața guvernului și cei care construiesc zi de zi, petiție cu petiție, campanie cu campanie este un posibil răspuns. Credem că solidaritatea între cei care vor un oraș mai frumos și cei care vor servicii mai bune pentru copii cu autism, sau între cei care vor condiții mai bune de locuire și cei care luptă anti-corupție este un posibil răspuns.”  Oana Preda, Director Executiv CeRe

Premianţii celei de a IX-a ediţii a Galei Premiilor Participării Publice din 2018:

 1. Premiul 6 la 5 pentru sănătate publică, Asociația SAMAS, CampaniaCNA față în față cu alăptarea”: au convins Consiliul Naţional al Audiovizualului să includă în pauzele publicitare ale televiziunilor un mesaj de promovare a alăptării exclusive la sân a copilului, până la 6 luni.
 1. Premiul Hub de e-participare, Grupul de Inițiativă Rădăuțiul Civic, Campania „Civism, transparență și încăpățânare la Rădăuți”: au refăcut voluntar site-ul primăriei şi au pus pe agenda locală teme precum transparenţa decizională.
 1. Premiul Cu 50% mai aproape de educație, Asociația Elevilor din Călărași, Campania „Transportul nesubvenționat – barieră înlăturată către educație”: au determinat administraţia locală să subvenţioneze cu 50% costurile de transport pentru elevii din municipiu şi din împrejurimi.
 1. Premiul Circ cu botul pe labe, WWF România, Campania „Libertate pentru animale!”: după o amplă campanie publică au obţinut adoptarea legii privind interzicerea animalelor sălbatice în circurile din Bucureşti.
 1. Premiul Transparența nu este în minoritate, Asociaţia Atlatszo Erdely Egyesulet (Asociaţia Transilvania Transparentă), Proiectul „Pe ce cheltuie UDMR anual 5 milioane de Euro”: au determinat UDMR să facă publice informaţiile despre gestionarea fondurilor publice, în valoare de 5 milioane de euro, bani alocaţi anual partidului de către Guvernul României.
 1. Premiul Statul cu musca 13 pe căciulă, Ovidiu Mihuț – simplu cetățean pasionat de pescuit în apele de munte, Campania „Deșertificarea Munților Făgăraș și însușirea ilegală a terenului statului”: alături de colegii lui pescari, Ovidiu Mihuţ a atras atenţia opiniei publice asupra impactul negativ asupra mediului, pe care îl produc microhidrocentralele din zonele montane protejate.
 1. Premiul Pontonul paralel, Asociația HaicuBicla, Campania „Ocolirea Parcului Herăstrău în siguranță pentru pietoni, persoane cu dizabilități și bicicliști”: au determinat autorităţile publice să amenajeze un ponton pietonal în parcul Herăstrău, după ce singura cale de acces în partea de nord a parcului, peste linia ferată, a omorât doi oameni în 2017.
 1. Premiul Puterea din Canta 60B, Oana Vasiliu, Campania „Revoluția celor din Căminul Social Canta”: a atras atenţia opiniei publice asupra abuzurilor unor instituţii publice asupra familiilor dintr-un cămin de locuinţe sociale din Iaşi.
 1. Premiul Scurtcircuit la Hidroelectrica, Călin Dejeu, Campania „Fără hidrocentrale în parcuri naționale”: a mobilizat mii de cetăţeni şi câteva organizaţii de mediu pentru a se opune intenţiei companiei Hidroelectrica de a exploata râul Jiu, prin construcţia a două hidrocentrale în Defileul Jiului.
 1. Premiul Învățăm să spunem stop, Asociația Necuvinte, Campania „Caravana schimbărilor”: au sensibilizat şi informat opinia publică cu privire la fenomenul violenţei în familie şi au determinat administraţia locală din Constanţa să înfiinţeze un centru de consiliere şi de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei domestice.
 1. Premiul Un stilou numit putere la Categoria specială Jurnaliști, Georgiana Ilie – Decât o Revistă pentru „Cutremur în orașul vulnerabil” și Matei Bărbulescu – Casa Jurnalistului pentru „A fost un copil slab”.
 1. Premiul Special pentru Tineret, oferit de ERASMUS +, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, Asociația Babilon Travel, Proiectul „EMVISION – Capacitarea tinerilor cu deficiențe de vedere în scopul susținerii reformelor politicilor de incluziune”: au construit un context favorabil pentru ca tinerii cu deficienţe de vedere să fie mai bine reprezentaţi în faţa factorilor de decizie şi pentru o mai bună integrare a acestora în comunitate.
 1. Premiul Special CeRe, Justiție pentru toți: oferit celor 3 avocate, Carmen, Iulia şi Luiza, care au oferit consultanţă probono echipei CeRe şi unor grupuri de iniţiativă civică bucureştene; 

În aceeaşi categorie, CeRe a oferit premiul special organizaţiei APADOR-CH pentru o voce echilibrată şi dialog constructiv, în activitatea sa de monitorizare a respectării drepturilor omului.

Un alt premiu din această categorie a fost oferit de CeRe participanţilor la protestul tăcut al magistraţilor, în contextul modificărilor legilor justiţiei.

Detalii pe larg despre iniţiativele civice şi campaniile de advocacy premiate la Gala din 2018 găsiţi în catalogul galei.

CeRe premiază la Gala Premiilor Participării Publice oamenii, grupurile de cetăţeni sau organizaţiile neguvernamentale care au schimbat ceva în bine pentru comunităţile din care fac parte, prin influenţarea unor decizii publice. Gala este deschisă şi instituţiilor publice care au demonstrat implicarea cetăţenilor în luarea diverselor decizii care-i privesc direct.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger