Oamenii au mai multe în comun cu gorilele decât se credea

0

După ce au fragmentat deja genomul oamenilor, cimpanzeilor și urangutanilor, cercetătorii au completat seria de primate cu genele gorilei. Genomul analizat provine de la o femelă numită Kamilah, născută în captivitate și care trăiește la San Diego Zoo Safari Park. Rezultatele indică mai bine ca niciodată cum arată arborele evoluționar care conectează oamenii, cimpanezii și gorilele.

“Genomul gorilelor este foarte important pentru înțelegerea evoluției umane, deoarece ne spune despre momentul în care ne-am separat de rudele noastre cele mai apropiate, cimpanzeii”, spune cercetătorul Aylwyn Scally de la Welcome Trust Sanger Institute.

Studiul arată că oamenii sunt mai apropiați de gorile decât ne imaginăm. Oamenii și cimpanezii s-au separat de gorile în urmă cu 10 milioane de ani, spun cercetătorii, iar oamenii s-au separat de cimpanezii în urmă cu șase milioane de ani.

“Deși mare parte din genomul uman este mai asemănător cu al cimpanzeilor, o minoritate semnificativă de 15% este mai apropiată de gorile”, spune Scally.

Noile date confirmă că oamenii și gorilele sunt identici în proporție de 98% la nivel genetic. Dar există și diferențe – cercetătorii au observat că anumite gene implicate în formarea de spermă au devenit inactive sau s-au redus în genomul gorilei, comparativ cu cel al omului. Acest lucru se poate explica prin faptul că gorilele trăiesc în haremuri cu un mascul la mai multe female, astfel că există puțină competiție între masculi.

De asemenea, cercetătorii au mai găsit gene împărtășite atât de oameni, cât și de gorile, dar care determină anumite boli la oameni, pe când în rândul gorilelor, nu. Unele dintre aceste variații sunt relaționate de demență sau boli de inimă.

Sursa: LiveScience

Foto: Flickr / _Wichid_


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger