Cercetătorii au analizat rămășițele unui foc din peștera sud-africană Wonderwerk și au desscoperit că primele scântei care aveau să schimbe viitorul umanității au fost controlate de om încă de acum un milion de ani. Urmele lui Prometeu n-au fost găsite în grotă, ci doar resturi de cenușă și oase carbonizate.
În peștera din apropierea Deșertului Kalahari au fost găsite dovezile primului foc controlat de oameni, Wonderwerk fiind un sit extrem de bogat în ceea ce privește semnele locuirii umane din timpuri imemoriale. Studiate la microscop, urmele de foc – cenușa și oasele carbonizate – au fost datate în urmă cu un milion de ani, de pe vremea când Pământul era populat de strămoșii oamenilor moderni, Homo erectus.
”Analiza devansează începutul folosirii focului de către om cu 300.000 de ani, sugerând că predecesorii noștri ar fi putut folosi focul în viața lor cotidiană,” arată arheologul Michael Chazan pentru Discovery News. Pentru Homo erectus, focul ar fi putut folosi pentru încălzire și pentru păstrarea prădătorilor la distanță pe timpul nopții, dar și, desigur, pentru gătit. Un alt aspect important legat de prezența focului este socializarea, ”vatra” fiind un centru important în viața comunității.
Antropologul american Richard Wrangham are o teorie conform căreia focul controlat și gătirea cărnii au influențat esențial dezvoltarea creierului uman. În urmă cu peste un milion de ani, creierul suferea transformări majore, iar consumul hranei pregătite la foc – strămoșul grătarului – ar fi constribuit la evoluția lui accelerată.
Sursa: Discovery News
Foto main: Jeffpflueger.com