Oameni pentru climă în fața instanței: Țărani dau în judecată UE la Tribunalul European

0

Familii din Europa și din afara ei dau în judecată Parlamentul European și Consiliul European la Tribunalul de pe lângă Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg pentru că permit emisii prea ridicate până în 2030 și pentru că eșuează în a-și proteja cetățenii menținând o țintă inadecvată de reducere a emisiilor pentru anul 2030.

În prezent, familiile, inclusiv copiii, ale căror mijloace de trai sunt și vor fi expuse riscului ca urmare a efectelor schimbărilor climatice demarează un litigiu împotriva Parlamentului European și a Consiliului European. Plângerea adresată Curții Europene de Justiție afirmă că obiectivul actual al UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030 față de nivelurile din 1990 este insuficient în ceea ce privește necesitatea reală de a preveni schimbările climatice periculoase, și incapabil să protejeze drepturile fundamentale ce țin de viață, sănătate, muncă și proprietate.

Zece familii din România, Portugalia, Germania, Franța, Italia, Kenya, Fiji și Suedia subliniază că schimbările climatice afectează deja traiul, locuințele, ocupația tradițională a familiilor și cultura acestora. Acestea susțin că, ținând cont de cerințele reglementărilor europene și internaționale, UE ar trebui să definească un obiectiv mai ridicat de reducere a emisiilor pentru a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. Ei solicită instanței să se pronunțe asupra faptului că schimbările climatice reprezintă o chestiune privind drepturile omului, iar UE este responsabilă pentru a le proteja propriile drepturi, precum și pe cele ale copiilor de astăzi ori ale generațiilor viitoare.

Familiile reclamanților contestă obiectivele UE privind clima din 2030 prin cele trei acte legislative europene privind reglementarea emisiilor (Directiva privind Sistemul de Comercializare a Cotelor de Emisii – ETS, Regulamentul privind Partajarea Eforturilor și Regulamentul privind Utilizarea Terenului, Schimbarea Folosinței Terenurilor și Silvicultură – LULUCF), recent aprobate de Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. Familiile afirmă că nivelul ridicat de gaze cu efect de seră care pot fi emise în continuare prin aceste trei acte legislative nu reflectă ceea ce poate face UE în funcție de potențialul său de a reduce emisiile.

Reclamantul român, un cioban din zona Munților Șureanu, Petru Vlad, a spus:

“An de an, temperaturile sunt în creștere, nu mai este suficientă apă pentru bovine și oi. Trebuie să-mi iau bovinele de la 600m altitudine până la 1400m pentru ca iarba decentă să treacă, dar mai ales pentru apă. Iar mai departe nu pot duce animalele, pentru că la peste 2000 de metri nu mai e decât cerul. Unii spun că este o pedeapsă divină, alții dau vina pe poluare. Dar tot ce vă pot spune sigur, ca un simplu țăran fără studii superioare, e asta: nu este vina mea, eu nu am poluat nimic. Iar acest lucru trebuie rezolvat. Și de aceea solicit acțiune: nu bani, ci dreptate”.

 

 

Bunicul familiei reclamantului francez, Maurice Feschet, un cultivator de lavandă din sud-estul Franței a spus:

“44% în 6 ani: este concret pierderea noastră de recoltă în regiunea Provence din cauza impactului schimbărilor climatice care ne lovește mai greu și mai greu. În politica europeană, există o urgență concretă de a face un pas înapoi și de a lua în considerare principiile democrației. UE trebuie să asculte acum cetățenii săi care sunt afectați de schimbările climatice și să pună în aplicare măsurile necesare pentru a le proteja “.

Armando Carvalho, un mic întreprinzător portughez care și-a pierdut plantația de copaci în timpul incendiilor forestiere în 2017, a declarat:

“La data de 15 octombrie 2017, apariția unui eveniment meteorologic unic și anormal a coincis cu o creștere a răspândirii incendiilor înfiorătoare care au afectat toate proprietățile și bunurile familiei mele. Ținând cont de cunoștințele și experiența mea forestieră și de lupta împotriva incendiilor din acele zile, aliniate la valorile conștiinței și ale cetățeniei, a trebuit să joc un rol activ în acest caz judiciar, deoarece știu că este de datoria UE să conducă și să acționeze în mod ambițios pentru a inversa ceea ce se întâmplă în urma schimbărilor climatice pe teritoriul său”.

Petru Vlad, familia sa și celelalte familii reclamante sunt însoțite de o serie de ONG-uri, avocați și oameni de știință care cred cu fermitate că UE poate și trebuie să fie mai ambițioasă în privința obiectivului său privind schimbările climatice din 2030. Organizația din România care susține cauza ce va fi pornită la Curtea Europeană de Justiție este 2Celsius.

Ele, familiile, sunt reprezentate de profesorul german de dreptul mediului Gerd Winter de la Universitatea din Bremen, avocatul de mediu din Hamburg, Roda Verheyen, și avocatul baroului din Londra, Hugo Leith.

Roda Verheyen, avocatul familiilor, a declarat:

“Schimbările climatice sunt deja o problemă tratată în instanțele din țările europene și din întreaga lume. Familiile reclamanților își pun încrederea în instanțele UE și în sistemul judiciar pentru a-și proteja drepturile fundamentale de viață, sănătatea, munca și proprietatea care le sunt amenințate de schimbările climatice. Curțile UE trebuie să asculte acum aceste familii și să se asigure că ele sunt protejate “.

Oamenii de știință din grupul Climate Analytics oferă un context științific interdisciplinar acestui caz judiciar pentru a furniza dovezi clare cu privire la modul în care familiile sunt afectate de schimbările climatice și pentru a arăta ce este posibil pentru reducerea în continuare a emisiilor peste obiectivul actual al UE – adică reducerea cu 40% față de emisiile din 1990, până în 2030. Organizația germană Protect the Planet suportă toate costurile legate de proces pentru a se asigura că familiile au o șansă să își continue acțiunea și să își exercite drepturile. Cea mai mare coaliție a ONG-urilor din Europa care se ocupă de probleme climatice și energetice, cu peste 150 de organizații membre din peste 30 de țări europene, reprezentând peste 1700 de ONG-uri, CAN Europe, sprijină această acțiune curajoasă a familiilor reclamante și recunoaște urgența de a acționa pentru protejarea drepturilor fundamentale.

ONG-urile din întreaga Europă au cerut deja stabilirea unor obiective climatice mai ambițioase până în 2030 în scopul de a menține creșterea temperaturii în limita de 1,5° C stabilită prin Acordul de la Paris.

Acestea subliniază importanța acestui proces și reamintesc necesitatea urgentă de acțiune climatică, subliniind și importanța obiectivului de 1,5° C pentru supraviețuirea comunităților și a ecosistemelor din întreaga lume.

Raul Cazan, președintele 2Celsius (România), a declarat:

“În Carpații noștri, o creștere a temperaturii medii globale afectează plantele și animalele pe măsură ce încet “caută refugiu” la altitudini mai mari. Dar, în realitate, această creștere afectează mii de oameni de munte, comunități locale sau tradiționale ale căror mijloace de trai se schimbă într-un ritm rapid. Comunitățile pastorale, oamenii de la munte sunt însă complet ignorați. Aceasta se întâmplă și la ‚nivel științific’: există o lipsă crasă de programe cercetare științifică care poate stabili legătura dintre schimbări climatice și greutățile comunităților montane. Acesta este motivul pentru care 2Celsius susține această acțiune și în special familia reclamantului român: ne angajăm să cerem dreptate pentru comunitățile montane din Carpați, mai multă cercetare științifică și o mai bună conștientizare a unor fenomene complet ignorate în ultimele decenii”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger