Oameni modificaţi genetic împotriva încălzirii globale

0

Soluţiile convenţionale împotriva încălzirii globale, precum schimbarea politicilor guvernamentale sau modificarea comportamentului individual, alături de altele mai radicale ca pomparea de sulf în atmosferă pentru combaterea încălzirii, împănată cu multe riscuri, nu funcţionează în momentul de faţă, condiţii în care trei cercetători vin cu o soluţie şi mai radicală, de tip Frankestein: să ne modificăm pe noi înşine pentru a supravieţui.

 

 

Ingineria umană, cum o numesc ei, ar implica mai puţine pericole decât geoingineria şi ar trebui să cuprindă următoarele măsuri:

 

* Inducerea intoleranţei la carne roşie, din moment ce fermieritul cu animale este responsabil pentru o felie semnificativă din emisiile cu gaz de seră.

* Diminuarea dimensiunii corpului uman pentru reducerea energiei consumate. Asta se poate realiza prin selectarea unor embrioni mai mici prin intermediul diagnosticului genetic de preimplantare, o tehnică folosită deja pentru depistarea bolilor genetice. Ingineria umană le-ar da astfel oamenilor posibilitatea de a alege între a avea mai mulţi copii mai mici sau mai puţini copii mari.

* Reducerea natalităţii prin fabricarea de oameni mai deştepţi, din moment ce capacitatea cognitivă ridicată este asociată cu rate scăzute ale natalităţii. Asta se poate realiza prin îmbunătăţirea sistemului de învăţământ, stimularea electrică a creierului şi prin medicamente menite să sporească capacitatea cognitivă.

* Tratarea oamenilor cu hormoni, cum ar fi oxitocina, pentru a-i face mai altruişti şi mai empatici şi a-i îndemna astfel să acţioneze în grup şi să fie mai sensibili la suferinţa animalelor şi a altor oameni din cauza schimbărilor climatice.

 

Anders Sandberg, unul dintre cei trei filozofi care prezintă aceste propuneri, etician la Universitatea Oxford, studiază metodele folosite de oameni pentru a-ş îmbunătăţi perfomanţa şi spune pentru publicaţia Livescience că acest concept de inginerie umană nu este nou. Unele dintre cele mai răspândite sunt consumul de cafea, care sporeşte vigilenţa, iodul adăugat sării pentru prevenirea traumelor craniene la bebeluşi şi, în consecinţă, sporirea inteligenţei, fluorura plantată în sistemele de apă pentru protecţia dinţilor sau vaccinurile anti- boli. Acum, mai spune el, oamenii au şansa să se modifice într-un mod ecologic.

 

Mai multe detalii puteţi afla pe Livescience.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger