O zi în amfiteatrul Vasile Pârvan. Studenții își petrec a treia noapte în Facultatea de Istorie "ocupată"

3

Am plecat în căutarea revoluției de la Facultatea de Istorie și am găsit intrarea după bisericuța de agenți de pază de la poartă care te scrutau cu privirea. Înăuntru, liniște deplină, holuri goale, încăperi încuiate. După ce am făcut mai multe ture printre cotloanele încurcate ale Universității, am dat și de amfiteatrul Vasile Pârvan, despre care auzisem că a fost ocupat de studenți și absolvenți revoltați care vor să schimbe sistemul.

de Roxana Bucată

Încălzit de soarele generos al amiezii care pătrundea prin ferestrele amfiteatrului, un ocupant al Facultății de Istorie dormea în sacul de dormit pe podea, la picioarele băncilor din primul rând, unde și-a petrecut cea de-a doua noapte de când studenții au pus stăpânire pe amfiteatru, după o dezbatere despre rolul universității în societate care a avut loc joi în aceeași încăpere. Alți trei mai puneau la punct detalii ale acțiunii încercând să nu-l trezească. “Obediența sufocă libertatea de conștiință” și “Bastoanele nu pot înlocui ideile” scria pe bucăți de pânză atârnate de pereți.

Treptat, studenții care au participat la dezbaterile din primele două zile ale protestului se întorc în amfiteatru pentru o nouă rundă de discuții. Alții vin pentru prima dată și sunt nedumeriți cu privire la ce trebuie să facă. “Aici discutăm liber despre problemele noastre, ești binevenit să spui ce ai de spus, ce te deranjează”, i se explică. Cristiana este studentă în anul al III-lea la Facultatea de Istorie și a venit direct de la Muzeul de Istorie unde lucrează să participe la dezbatere. Ea nu se simte respectată ca studentă și e scandalizată de cum se cumpără locurile la cămin, e nemulțumită că nu poți aprofunda anumite specializări din lipsă de profesori, de bursele mici și de lipsa de perspectivă de după terminarea studiilor. “Cunosc absolvenți de Istorie. Câțiva lucrează în domeniu pe salarii foarte mici, majoritatea au ajuns la call center-e”, spune Cristiana.

Cei mai mulți dintre studenții din amfiteatru invocă faptul că nu se simt reprezentați de chiar reprezentanții studenților, Asociația Studenților de la Istorie “Dacia”. De fapt, așa a și pornit revolta, povestește Alex, unul dintre inițiatori, care a fost dat afară din asociație pentru că “vocifera”. “Existau tabere de voluntariat oferite studenților, de exemplu, dar studenții nu auzeau niciodată de ele, se duceau numai ei și își luau și prietena/prietenul că așa e frumos să mergi la munte”, spune Alex. Împreună cu Miliția Spirituală, o organizație nonguvernamentală specializată în activism, studenții au pus la cale ocuparea Facultății de Istorie pentru a-și scoate colegii din amorțeală. “Îmi doresc ca studenții să nu mai fie apatici, să nu mai stea în banca lor, să vocifereze”, spune Alex.

Peste 300 de studenți de la mai multe facultăți ale Universității București au participat de-a lungul celor două zile și nopți de dezbateri din amfiteatrul Pârvan. Ei au ajuns la următoarele revendicări comune:

– Educația trebuie să reprezinte principala prioritate a statului. Cerem respectarea Pactului Național pentru educație, unde se specifică acordarea a minimum 6% din PIB pentru educație și a minimum 1% pentru cercetare.

– Cerem alegerea reprezentanților studenților pe o perioadă de 1 an și 6 luni, cu o perioadă de campanie electorală de 2 săptămâni iar votul să se desfășoare în decurs de o săptămână pe toată durata programului zilnic de curs.

– Dorim participarea studenților la ședințele Consiliului Facultății și ale Senatului Universității, precum și accesul la programele cu subiectele ce urmează a fi dezbătute și la stenogramele ședințelor.

– Vrem reformarea programelor universitare (60% din trunchiul canonic impus de senat, restul de 40%, la alegerea studentului, format din cursuri teoretice sau cu aplicabilitate practică).

– Cerem introducerea admiterii pe bază de examen (proiect, probă practică,etc) pentru toate cele trei forme de învățământ (zi, frecvență redusă, învățământ la distanță).

– Cerem obligativitatea evaluării profesorilor de către studenți. Rezultatele acestor evaluări trebuie să fie publice.

– Universitatea aparține tuturor. Oricine trebuie să poată participa la evenimentele și cursurile universității, nu doar studenții.

– Cerem ca accesul studenților în Universitate noaptea să fie permis pe bază de legitimație sau carnet de student.

– Cerem ca Biblioteca Centrală Universitară să fie deschisă pe timpul nopții.

– Vrem ca Universitatea să nu reprezinte un spațiu de discriminare, opresiune, umilire. Trebuie să se poată problematiza, discuta și descuraja aceste atitudini. Dorim acces la un proces real de rezolvare a acestor probleme, care să acorde demnitate și protecție părților implicate.

– Studenții și cadrele didactice sunt parteneri egali în procesul educațional.

– Solicităm autorităților competente să cerceteze măsurile abuzive luate împotriva persoanelor care au dorit să participe la dezbaterea publică „Universitatea și rolul ei civic” din data de 24 noiembrie 2011.

Printre studenți s-au infiltrat și absolvenți care “fraternizează” cu problemele lor. Unul dintre aceștia este și un tânăr profesor de istorie la clasele de gimnaziu care s-a alăturat mișcării din solidaritate. “Am învățat 3 ani până m-au luat dracii și am stat 2 ani acasă pentru că nu mi-am găsit nimic să lucrez. Am pretenția ca la 24 de ani să nu mai stai pe banii părinților”, spune acesta care crede că e esențial să te revolți.

Amfiteatrul s-a însuflețit pe seară, tot mai mulți studenți și absolvenți reluând dezbaterile despre condiția studentului și valoarea diplomei pe piața de muncă, dar și despre cum să atragă cât mai mulți colegi alături de ei pentru a face posibilă schimbarea dorită. Se întorc și ocupanții pregătiți pentru o nouă noapte în amfiteatru. Activiștii vor aduna, duminică, 100 de ore de protest la Facultatea de Istorie. Performanța este încurajatoare atât pentru inițiatori, cât și pentru studenți care așteaptă forțe proaspete să se alăture protestului.

Aproximativ 50 de studenți și absolvenți s-au adunat în cea de-a treia seară consecutivă de dezbateri în amfiteatrul Pârvan din Facultatea de Istorie. Ei urmăresc entuziasmați relatarea de la Realitatea Tv despre revolta lor, o știre între vestea că Băsescu își laudă fiica cea mare și un material despre “regii grătarelor”. Studenții s-au bucurat de ocazia de a-și transmite mesajul pe un canal de televiziune național, deși Realitatea Tv a făcut o glumă din mișcarea studențească titrând “Ocupai amfiteatrul” pe ecran și înaintând ipoteza că mișcarea studențească este una “antiplictiseală”.

Discuțiile de la Facultatea de Istorie continuă, iar participanții speră să atragă alături de ei cât mai mulți colegi din facultățile Universității București.

Citiți și: Cum am ocupat aseară Facultatea de Istorie


3 comentarii

  1. Pingback: După 100 de ore la Istorie: Ocupați-vă mintea! | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Au mai fost si prin anii 90 proteste ale studentilor. Nu durau mult pentru ca puterea ii cumpara pe liderii studentilor. Tin minte ca era un lider studentesc care avea vreo 30 de ani si era prin anul II la facultate, dupa ce ramasese repetent mai multi ani. Ce mai lider era! Acum nu stiu cum mai sta treaba dar e un inceput acest protest!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger