O victorie pe harta creierului: zonele dedicate limbajului

0

O nouă cercetare de la MIT susţine că în creier există regiuni dedicate exclusiv limbajului, această descoperire fiind esenţială în cartografierea regiunilor cerebrale specializate în funcţii mentale complexe.

Ideea potrivit căreia anumite părţi din creier se ocupă de sarcini distincte poartă în rândurile ştiinţelor cogniţiei numele de specificitate funcţională. Până acum, se cunoştea faptul că există astfel de specificitate pentru sistemul motor sau pentru mişcările limbii, însă nu şi pentru funcţii sofisticate, cum ar fi recunoaşterea feţelor sau folosirea limbajului. Măsurătorile cerebrale nu au reuşit să identifice dacă există astfel de zone specifice dedicate unor procese cum ar fi limbajul sau operaţiile de aritmetică, însă potrivit cercetătorilor de la MIT, acest lucru s-a datorat în principal unor deficienţe metodologice.  Noul studiu redă rezultatele folosirii unei tehnici inovatoare dezvoltate în ultimii ani, care, după cum s-ar părea, indică existenţa unor regiuni din creier dedicate exclusiv limbajului.

Dacă până acum aceste analize se făceau folosind tehnologiile de scanare cu rezonanţă magnetică-nucleară, iar interpretarea suprapunea rezultatele tuturor subiecţilor participanţi la experiment, cei de la MIT au analizat individual fiecare rezultat în parte. Astfel, concentrându-se asupra zonelor din creier pe care fiecare individ le foloseşte atunci când apelează la limbaj, cercetătorii au comparat imaginile obţinute cu scanurile făcute în timpul executării de către subiecţi a altor operaţiuni mentale.
Dintre cele nouă regiuni cerebrale analizate, patru aflate în lobul frontal – printre care şi zona Broca – şi cinci în spatele emisferei stângi, opt se ocupă strict de funcţiile lingvistice, activarea lor fiind nesemnificativă în timpul executării altor sarcini mentale. Această descoperire indică un “grad uimitor de specificitate funcţională pentru limbaj,” arată raportul MIT. Următorul pas va fi analiza mai aprofundată a acestor regiuni, pentru a determina de ce sarcini lingvistice este responsabilă fiecare.

Sursa şi foto: MIT News

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger