O veste bună de sărbători pentru băutorii de alcool moderați

0

Știința medicală spune de ani de zile că băutorii moderați de alcool sînt mai sănătoși decît cei care nu beau deloc. O cercetare nouă de la  Oregon Health & Science University le face încă o surpriză plăcută băutorilor.

 

 

Studiul, publicat pe 17 decembrie în revista Vaccine, nu doar că sporește înțelegerea sistemului imunitar dar îi poate ajuta pe cercetători să găsească metode noi pentru îmbunătățirea capacității corpului de a răspunde la infecții.

Studiul a fost făcut pe macaci rhesus, care au un sistem imunitar similar cu cel al oamenilor. 12 maimuțe au fost învățate să bea alcool (4% etanol) și le-au vaccinat împotriva vărsatului de vînt.

Cercetătorii au monitorizat consumul zilnic de alcool timp de 14 luni și la 7 luni au vaccinat din nou animalele. Macacii s-au împărțit în trei grupuri, unul de băutori moderați, unul de băutori împătimiți (cercetătorii nu le puneau limită) și unul de băutori de apă cu zahăr.

Macacii care beau foarte mult aveau răspunsuri mai slabe la vaccin decît cei care beau numai apă; în schimb, cei care beau moderat au avut cele mai bune răspunsuri. Băutul le-a întărit sistemul imunitar.

Ilhem Messaoudi, coordonatorul studiului, avertizează că pentru cei care provin din familii cu istoric de abuz sau care sînt la risc de alcoolism în orice fel, această metodă de îmbunătățire a imunității nu e recomandată.

Pentru ceilalți, un pahar de vin la masă e mai mult decît indicat.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger